Предмет: Мехатроника (17 - H1404)


Основне информације

КатегоријаСтручно-апликативни
Научна областМехатроника, роботика и аутоматизација и интегрисани системи
МултидисциплинарнаДа
ЕСПБ7
Матичне организационе јединице предмета

Департман за индустријско инжењерство и менаџмент
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2005..

Циљ предмета је да се студенти обуче креативном процесу конструисања мехатроничких система при чему се његове функције посматрају интегрално а не одвојено. Нпр. веома често се управљање неким делом система може учинити ефикаснијим одговарајућим конструктивним решењем пре него променом структуре или параметара управљачког уређаја. Студенти овај задатак решавају конструкцијом малог мобилног робота. Студенти треба да на основу задатка датог у потпуно општим цртама пројектују и реализују робот који је у стању да постављени задатак реши. Током рада на реализацији робота студенти науче да идентификују проблем, креирају, развију и одаберу најбољу стратегију и концепт. Студенти затим најбољи концепт реализују кроз модуле, а затим настављају са интеграцијом система, тестирањем система као целине и отклањанем грешака. Током целог курса се инсистира на професионалном инжењерском приступу обавезама, тимском раду и високом степену професионалне етике.
Исходи предмета је овладавање процесом конструисања и израде мехатроничких система кроз реализацију конкретног уређаја (робота). Треба истаћи да се током рада код студената развије разумевање да је за исправан рад уређаја потребан усклађен развоја свих свих његових модула (не сме бити слабих места, а нерационално је додатно дотеривати модул који већ ради задовољавајуће), студенти схвате предности систематичности у раду и поштовања предвиђених рокова и неопходности посвећености раду и ентузијазма за постизање резултата високог домета. Такође се стиче лично искуство о значају тимског рада, професионалног приступа послу и етике.
Током курса студенти уче да:1.идентификују проблем, 2.користе фундаменталне принципе, одговарајућу анализу и експерименте да би генерисали, развили и селектовали идеје,3.креирају стратегије за решавање постављених задатака,4.креирају концепте за имплементацију најбоље стратегије,5.концепте имплементирају и конкретизују кроз модуле,6.реализују радионичке цртеже свих механичких модула и њихових елемената и израде их. Затим реализују шеме свих електронских модула, пројектују штампане плочице, израде их, залеме електронске компоненте и тестирају сву електронику,7.интегришу цео мехатронички систем (механику и електронику) састављањем модула, програмирају га, тестирају и отклањају уочене грешке,8.реализују сву припадајућу документацију,9.поштују претхосно дефинисане рокове за сваку фазу посла, 10.током целокупног процеса примењују професионални приступ обавезама и висок степен етике.
Сваке године се дефинише новии задатак истоветан је за све студенте. Студенти се поделе у тимове од по 5 чланова и сваки тим реализује свој робот. Пре поделе у тимове сви студенти добију кратку обуку о тимском раду и тестирају се њихове природне склоности са аспекта тимског рада. Указује им се на карактеристике које добар тим треба да има и препоручује им се како компонују да свој тим компонују. Међутим, не утиче се на њихов избор чланова тима. Сваки тим, из редова студената старијиих година, добија ментора-саветника којем могу да се обрате када имају проблем за који им је потребан савет. Ментора-саветник пази на подједнако ангажовање свих чланова тима.Курс нема формални завршни испит и сматра се успешно окончаним уколико се покаже да је робот успешно реализован, тј. да исправно функционише и испуњава постављени задатак. Робот се сматра успешно реализованим уколико на терену за такмичење без присуства противника оствари позитиван резултат.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
D. Shetty, R. KolkMechatronics System Design1997PWS Publishing Company, ISBN 0-534-95285-2.Енглески
Милтеновић, В.Машински елементи : облици, прорачун, примена2002Машински факултет, НишСрпски језик
H.D. Stolting, W. Backe, H. JanochaActuators: Basics and Applications2003Springer-Verlag, ISBN-10: 3540615644Енглески
W. H. Yeadon, A. W. Yeadon, B. EspositoHandbook of Small Electric Motors2001McGraw-Hill, ISBN-13: 978-0070723320Енглески
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Сложени облици вежбидада70.00
Одбрана пројектадада30.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Николић др Милутин
Ванредни професор

Предавања
Недостаје слика

Раковић др Мирко
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Раковић др Мирко
Редовни професор

Лабораторијске вежбе
Недостаје слика

Бабић Младен
Асистент

Лабораторијске вежбе
Недостаје слика

Милић Лазар
Асистент

Лабораторијске вежбе