Предмет: Основе инжењерства техничких система (14 - IZOO08)


Основне информације

КатегоријаНаучно-стручни
Научна областИнформационо-комуникациони системи
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ6
Матичне организационе јединице предмета

Тренутно нема података о матичним организационим јединицама предмета!
Програм предмета

Програм се примењује од 25.04.2014..

Наставни предмет је намењен да слушаоце уведе у област инжењерства техничких система ( комплексних индустријских производа ) и да им приближи и разјасни главне принципе и методе инжењерског рада у тој области. Посебна пажња у оквирима наставног предмета се посвећује савременим методама инжењерског рада и примени стандарда. Предмет је, поред тога, намењен развоју креативне компоненте будућих инжењера и њиховом оспособљавању да компетентно учествују у процесу креирања производа и припреме индустријске производње.
Студенти се обучавају да квалитетно и системски приступају проблемима у области инжењерства техничких система као индустријских производа, а затим овлађују методама и техникама развојно-пројектантског рада. Паралелно са тим, студенти стичу низ прагматичних знања у области технике и инжењерства, упознају се са компонентама техничких система и стичу корисна искуства у примени индустријских и других стандарда.
Увод у наставни предмет. Темељни појмови и објашњења. Технички систем као индустријски производ. Функција техничког система ( производа ) и појам мултифункционалности. Структура, форма и метрика техничких система и њихових компоненти. Промене стања као основа функционисања техичких система. Оптерећења система и његових компоненти као последице промена стања. Управљачка компонента техничких система. Принципи, методе и стандарди за комуникацију о производу, презентациони простори и методе презентације. Основе рачунарске графике. Векторска графика и геометријске трансформације. Растер графика. Принципи и методе растер-у-вектор конверзије презентација производа и компоненти. Геометрија производа као једна од основа за дефинисање технолошких процедура за производњу. Елементи структуре технолошких поступака у производњи. Основе за рачунаром подржану израду и монтажу производа и њихових компоненти.
Настава се изводи у форми предавања, аудиторних и лабораторијских вежбања. У оквиру наставе вежбања се предвиђа и самостална израда обавезних задатака, уз могућност отворених консултација са предметним наставницима.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Довниковић, Л.Техничко цртање са нацртном геометријом1994Факултет Техничких Наука, Нови СадСрпски језик
Magrab, E. B.Integrated Product and Process Design and Development1997CRC PressЕнглески
Shirley, P., Ashikhmin, M., Marschner, S.Fundamentals of Computer Graphics2009CRC PressЕнглески
Annacchino, M. A.New Product Development: from Idea to Product Management2003Elsevier Publishing Co.Енглески
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Предметни пројекатдада40.00
Присуство на вежбамадада5.00
Присуство на предавањимадада5.00
Усмени део испитанеда50.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Андерла др Андраш
Ванредни професор

Предавања
Недостаје слика

Сузић мр Никола
Асистент

Рачунарске вежбе
Недостаје слика

Арсеновић Марко
Доцент

Рачунарске вежбе
Недостаје слика

баји* Ангела

Рачунарске вежбе