Предмет: Прибори (17 - P306)


Основне информације

КатегоријаСтручно-апликативни
Научна областМетрологија, квалитет, еколошко инжењерски аспекти, алати и прибори
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ5
Матичне организационе јединице предмета

Департман за производно машинство
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2007..

Стицање знања, компетенција и академских вештина у областима избора, прорачуна и експлоатације прибора. Развој креативних способности и овладавање специфичним практичним вештинама у домену пројектовања прибора.
Оспособљеност за решавање конкрертних проблема из домена експлоатације прибора. Овладавање методама, поступцима и процесима избора и прорачуна прибора уз употребу научних метода. Развој вештина и спретности за пројектовање и контролу квалитета конструкција прибора. Способност критичког и самокритичког мишљења и приступа при дефинисању стратегија управљања приборима.
Појам, место и улога прибора. Концепције прибора, њихове карактеристике и примена. Основни елементи прибора. Елементи за базирање. Елементи за стезање. Елементи тела прибора. Елементи за вођење алата. Елементи за подешавање положаја алата. Елементи за везу. Надоградни елементи прибора (елементи за премошћавање висинских и дужинских растојања, елементи за манипулацију са прибором, елементи за позиционирање прибора на машини, сигурносни елементи, транслаторни елементи, обртни елементи). Утицајни фактори, основна правила и ток у пројектовању прибора. Механизација и аутоматизација прибора. Избор, примена и експлоатација прибора. Универзални прибори. Специјални прибори. Прибори за групну технологију. Модуларни прибори. Фазно измењиви прибори. Прибори за монтажу и демонтажу. Прибори за мерење и контролу. Прибори за координатне мерне машине. Прибори за адитивну производњу. Прибори за руковање. Прибори за прецизно инжењерство.
Настава се изводи савременим дидактичким средствима и методама, интерактивно у виду предавања, лабораторијских и рачунарских вежби. Поред предавања и вежби редовно се одржавају и консултације. На предавањима се излаже теоријски део градива пропраћен карактеристичним примерима ради лакшег разумевања предметне материје. На лабораторијским вежбама се практично примењују стечена знања на расположивој лабораторијској опреми. На рачунарским вежбама се врши употреба информационо-комуникационих технологија у циљу овладавања знањима и вештинама из посматраног подручја.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Вукелић, Ђ., Тадић, Б.Прибори2018Факултет техничких наука, Нови СадСрпски језик
Тановић, Љ., Јовичић, М.Алати и прибори : пројектовање, прорачуни и конструкције помоћних прибора2005Машински факултет, БеоградСрпски језик
Тадић, Б.Специјални стезни прибори : збирка решених задатака2002Машински факултет, КрагујевацСрпски језик
Campbell, P.D.Q.Basic Fixture Design1994Industrial Press, New YorkЕнглески
Hoffman, E.G.Jig and Fixture Design2004Thomson/Delmar Learning, New YorkЕнглески
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Тестдада10.00
Тестдада10.00
Присуство на вежбамадада5.00
Графички раддада20.00
Писмени део испита - комбиновани задаци и теоријанеда30.00
Присуство на предавањимадада5.00
Усмени део испитанеда20.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Вукелић др Ђорђе
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Штрбац др Бранко
Ванредни професор

Лабораторијске вежбе
Недостаје слика

Шокац др Марио
Доцент

Лабораторијске вежбе
Недостаје слика

Ранисављев Милош
Асистент

Лабораторијске вежбе
Недостаје слика

Милошевић Александар
Асистент

Лабораторијске вежбе