Предмет: Биомеханика и механика спорта (06 - M4302)


Основне информације

КатегоријаСтручно-апликативни
Научна областМеханика
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ6
Матичне организационе јединице предмета

Катедра за техничку механику
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2007..


Предмети предуслови

Назив предметаМора се одслушатиМора се положити
Механика 3дане
Намера наставника је да кроз овај курс студент:- разуме како методи механике могу примењивати у анализи проблема биосистема који су комплекснији и у принципу слабије дефинисани од техничких које углавном чине једноставне геометријске форме),- разуме како се механичке функције повезују са другим функцијама (биолошким, хемијским, електро, неуролошким) у људском телу,- разуме како старење, болест и траума утичу на промене механичких функција, - анализира конкретне механичке моделе различитих спортова.
После овог курса студент треба да је способан да:- повеже знање стечено у инжењерским курсевима механике са анализом биомеханичких система, - примени стечено знање у анализи кретања конкретних биомеханичких система, тј. да идентификује, формулише (идеализује практичне проблеме употребом одговарајућег математичког модела) и реши проблем из области коју покрива садржај који следи,- комуницира и ради у мултидисциплинарном тиму- самостално вежба, марљиво ради и креативно размишља. - демонстрира разумевање и вештину као и да научено употреби за дизајн нових решења био-инжењерских проблема.- уопштава конкретне механичке моделе и симулира предвидјања резултата спортиста за различите вредности параметара у моделу.
Структура људског тела. Механичка својства биоматеријала. Унутрашње силе у људском телу. Закони кретања и биланс енергије.Математичко моделирање и нумеричке симулације кардиоваскуларног система.Динамичко моделирање зглобова у људском телу са посебним освртом на колено и везу врат глава. Модели за анализу судара са посебним освртом на биодинамички одговор људског тела у фронталном судару као и одговор главе на удар. Примена математичке теорије еластичних штапова у биомеханици. Модел ДНК. Модели ваздушних јастука. Групе мишића и кретање. Спортови са непрекидним променама атрибута кретања: трчање, пливање, веслање, трчање на скијама. Спортови са наглим променама атрибута кретања: борилачки, тенис. Скокови. Кретање лопте.
Предавања, аудиторне вежбе, рачунске вежбе. Домаћи задаци, као метод провере разумевања уведених појмова и употребе уведених метода се могу радити и у групи. Практични део испита - два задатка студенти раде самостално. Медјутим, студенти који редовно раде домаће задатке имају могућност да практични део - задатке, замене семинарским радом који се бави применом стечених знања у анализи кретања конкретних биомеханичких система или спортова. При томе се са сваком групом одржавају индивидуалне консултације. Током израде семинарског рада студенти проширују своје знање механике, математичке анализе, постају вештији у примени компјутерских метода, и употреби страног језика који користе. Испит се завршава усменим делом.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
A TozerenHuman body dynamics: classical mechanics and human body movement2000Springer, New YorkЕнглески
N. Ayache (ed.)Computational models for the human body2004Elsevier, AmsterdamЕнглески
P.B. Pascolo (ed.)Biomechanics and sports2004CISM, Springer, WienЕнглески
C. KleinstreuerBiofluid Dynamics2005Taylor & Francis, Boca RatonЕнглески
Vladimir M. ZatsiorskyBiomechanics in Sports2000Blackwell ScienceЕнглески
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Предметни пројекатдада30.00
Присуство на вежбамадада5.00
Домаћи задатакдада5.00
Домаћи задатакдада5.00
Присуство на предавањимадада5.00
Усмени део испитанеда30.00
Практични део испита - задацинеда20.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Спасић др Драган
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Жигић др Миодраг
Ванредни професор

Предавања
Недостаје слика

Окука Александар
Асистент

Аудиторне вежбе
Недостаје слика

Жигић др Миодраг
Ванредни професор

Аудиторне вежбе