Предмет: Основи машинских технологија 1 (12 - M2061)


Основне информације

КатегоријаТеоријско-методолошки
Научна областМашинско инжењерство
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ4
Матичне организационе јединице предмета

Департман за производно машинство
Програм предмета

Програм се примењује од 18.10.2012..

Упознавање са основним знањима из технологије ливарства. Изучавање опреме и алата неопходних у ливарству. Упознавање са значајем и применом одливака у машинству. Стицање основних знања из области технологије обраде резањем која се користи при конструисању производа и избору најповољнијих метода и поступака израде производа.
Студенти добијају знање неопходно за избор поступака и параметара процеса ливења. Стеченим знањем студент ће моћи да изабере оптимални поступак ливења зависно од серије, примене, неопходних механичких особина и толеранција који се стављају пред одливак. Стечена знања из технологије обраде резањем треба да омогуће конструкторима машина и других уређаја да исправно пројектују производе, а технолозима да правилно пројектују фазе израде и изврше избор најповољнијег режима обраде.
Значај, примена и трендови ливарства код нас и у свету. Преглед поступака, опреме и технолошких специфичности ливења у песку, ливења у кокилама, ливења под притиском, прецизног ливења и центрифугалног ливења. Утицај конструкције, материјала и дебљине зидова на квалитет одливака. Специфичности контроле квалитета одливака. Значај и примена технологије обраде резањем. Опис система за обраду резањем. Основе процеса резања (процес настајања струготине, силе и температура резања, хабање алата, производност, квалитет и тачност обраде). Обрада стругањем. Обрада бушењем. Обрада глодањем. Обрада брушењем. Неконвенционални поступци обраде. Технолошки поступци обраде и монтаже. Прибори за обраду и монтажу. Мерење и контрола.
Настава се изводи интерактивно у виду предавања и лабораторијских вежби. На предавањима се излаже теоретски део градива пропраћен карактеристичним примерима ради лакшег разумевања градива. На лабораторијским вежбама се раде конкретни задаци и практично примењују стечена знања на расположивој лабораторијској опреми. Поред предавања и вежби редовно се одржавају и консултације.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Миликић Д., Гостимировић М., Секулић М.Основе технологије обраде резањем2008Факултет техничких наука, Нови СадСрпски језик
Ковач П., Миликић Д., Гостимировић М., Секулић М., Савковић Б.Збирка задатака из технологије обраде резањем2011Факултет техничких наука, Нови СадСрпски језик
Ковач Р.Технологија израде одливака2002Факултет техничких наука, Нови СадСрпски језик
Trent E., Wright P.Metal Cutting2000Butterworth–Heinemann, Woburn, USAЕнглески
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Одбрањене лабораторијске вежбедада5.00
Тестдада30.00
Присуство на лабораторијским вежбамадада2.50
Присуство на предавањимадада2.50
Усмени део испитанеда30.00
Практични део испита - задацинеда30.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Гостимировић др Марин
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Савковић др Борислав
Ванредни професор

Лабораторијске вежбе
Недостаје слика

Ковачевић др Лазар
Ванредни професор

Лабораторијске вежбе