Тим студената ФТН-а и Филозофског факултета однео победу на такмичењу у иновацијама у Пекингу


09.01.2020. - 21:56 

Мултидисциплинарни тим студената Филозофског факултета и Факултета техничких наука однео је прво место у финалу међународног такмичења у иновацијама у области образовања (Global competition in Design for Future Education) у Пекингу, са својом идејом која обједињује VR технологије са егзоскелетом и, идентификујући и исправљајући грешке, омогућава ученицима брже и лакше учење у виртуелном окружењу.

Победнички тим чинили су Оливера Павловић и Александар Рајић, студенти мастер студија Анимације у инжењерству ФТН-а, Огњен Обрадовић и Јована Адамов, апсолвенти Педагогије и Тамара Драгојевић мастер студент Педагогије са Филозофског факултета.

Према речима Оливере Павловић, тимови су имали 48 сати да осмисле иновацију која ће употребом технологије унапредити образовање. Наш тим се одлучио за решење које комбинује постојеће производе – VR наочаре и егзоодела са оним што на тржишту недостаје – системом који би био способан да сам ствара виртуелне светове користећи податке са интернета и других база података, а који ће помоћи образовању у различитим струкама, али и убрзати процес стварања виртуелног света, штедећи на радној снази и финансијским ресурсима.

„Добијали смо смернице ментора са Факултета техничких наука и ментора из Кине, који су нас подстакли да осмислимо решење које ће стварно бити иновативно. Дошли смо на идеју о систему који смо назвали „Vovree“ и који би, на пример, будућим хирурзима омогућио да вежбају у околностима где долази до грешака како би се обучили пре извођења реалне операције“ – наводи Оливера.

Према речима наших победника, мултидисциплинарност је била од великог значаја за њихов успех, јер су управо захваљујући знању о ономе што недостаје у образовању и технологији осмислили нешто што би задовољило оба поља.

„Комбинацијом наших струка смо створили нешто иновативно, како са инжењерске тако и са педагошке тачке гледишта. Циљ нам је био да осмислимо нешто што ће омогућити да се брзо и ефикасно унапреде знања будућим генерацијама из различитих струковних области“ – истиче Огњен Обрадовић.

„Сарадња коју је успоставио ФТН односно Департман за индустријско инжењерство и менаџмент са Универзитетом у Пекингу, пружила нам је прилику да, поред оног формалног, стекнемо нова знања у току студија. Овом приликом бисмо желели да се посебно захвалимо проф. др Бојану Лалићу што нам је омогућио овакво искуство и прилику да остваримо невероватан успех и проф. др Ратку Обрадовићу и асистенту Александру Векићу за подршку и све смернице које су нам пружили“ – закључује Оливера.

Наведено такмичење представља наставак вишегодишње интензивне и плодоносне сарадње Универзитета у Новом Саду, ФТН-а и Универзитета у Пекингу (BNU) у оквиру које су реализоване бројне активности у области истраживања и развоја у пољу образовних технологија.

Поред тога што су однели победу, наши студенти су током свог боравка у Пекингу могли да се упознају са образовним системом у Кини, кинеском културом, посете неке од најзначајнијих кинеских фирми из области технологије и образовања, али и да стекну нова познанства и да се друже са својим колегама из Туниса и Кине.

Ово такмичење је одржано на Универзитету у Пекингу (Beijing Normal University) и учешће су узели тимови студената овог универзитета, Универзитета у Новом Саду и Универзитета Каироуан из Туниса, чије су идеје однеле победу на националним такмичењима у својим државама.
 

Није могуће приказати слику.
Није могуће приказати слику.
Није могуће приказати слику.
Није могуће приказати слику.