Свечано отворен Научно-технолошки парк у Новом Саду


29.01.2020. - 21:53 

Научно-технолошки парк у Новом Саду, део намењен Факултету техничких наука у коме ће се образовати преко 3.000 будућих инжењера у области ИТ-а, свечано је отворен 29. јануара 2020. године. Научно-технолошки парк отворили су Ана Брнабић, председница Владе Србије и Игор Мировић, председник Покрајинске Владе у присуству др Ненада Поповића, министра за иновације и технолошки развој, чланова Покрајинске владе, Милоша Вучевића, градоначелника Новог Сада, Дубравке Негре, шефице Регионалног представништва Европске инвестиционе банке, проф. др Радета Дорословачког, декана ФТН-а, професора, студената и многобројних гостију.

„Ово је посебан дан, остварење једног сна који смо сви заједно сањали. Ставили смо пред себе трансформацију целог друштва и данас имамо и суштински конкретно бољу будућност за генерације које долазе“ – овом приликом навела је Ана Брнабић.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић истакао је да се новоотворени објекат простире на 30.000 квадратних метара и да ће у њему на 10.000 квадрата, 3.000 студената и 400 професора, доцената и асистената Факултета техничких наука имати најсавременије услове за рад.

Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада навео је да ово "није само најпаметнија и најзеленија зграда у Новом Саду и није само зграда, већ одговор и систем за будућност, знање, науку и иновације".

Проф. др Раде Дорословачки се овом приликом захвалио свима који су помогли да се НТ парк изгради и истакао његов вишеструки значај, пре свега у домену повезивања наставе, науке и привреде у области ИТ-а јер ће допринети квалитетнијем образовању већег броја инжењера у ИТ сектору. “Изузетна ми је част и задовољство што смо се данас, у 60. години постојања Факултета техничких наука, окупили овде да отворимо нову зграду која ће бити окосница развоја ИТ струке у Србији. Овим јединственим објектом ће се синергија између образовања, науке и привреде, која је кључ развоја ФТН-а, подићи на још виши ниво” – истакао је проф. Дорословачки.  

У оквиру свечаности организован је и облизак свих пет спратова новоизграђеног објекта, амфитеатара, лабораторија и зеленог крова са погледом на Нови Сад који је предводио проф. др Срђан Колаковић, директор Научно-технолошког парка и продекан за инвестиције и сарадњу са привредом ФТН-а.

Изградња НТ парка, вредног 26 милиона евра, почела је полагањем камена темељца у октобру 2016. године.

Аутори објекта и одговорни пројектанти архитектуре били су професори Департмана за архитектуру и урбанизам ФТН-а: проф. др Радивоје Динуловић, проф. др Дарко Реба, проф. др Драгана Константиновић, проф. др Миљана Зековић и многобројни тим професора, асистената и сарадника овог департмана. Архитектонски концепт објекта одговор је на специфичне програмске захтеве и услове врло комплексне локације. Његове препознатљиве фасаде, врло сведена обрада ентеријера и атријуми који се откривају у његовој унутрашњости чине само део архитектонских решења за овако комплексан пројектни задатак.

Извођач радова била је компанија „Italiana Costruzioni“ из Рима и „Амига“ из Краљева, а надзор над извођењем радова вршила је Јединица за управљање пројектима у јавном сектору.

У другом делу објекта, који је још увек у изградњи, наћи ће се развојни центри компанија, као и стартап предузећа.
 

Није могуће приказати слику.
Није могуће приказати слику.
Није могуће приказати слику.
Није могуће приказати слику.
Није могуће приказати слику.
Није могуће приказати слику.
Није могуће приказати слику.
Није могуће приказати слику.
Није могуће приказати слику.