Одржан 26. скуп „Трендови развоја”


16.02.2020. - 21:08 

Скуп „Трендови развоја 2020”, који се одржао од 16. до 19. фебруара 2020. године на Копаонику у хотелу „Краљеви чардаци” у име Младена Шарчевића, министра просвете науке и техношког развоја, отворио је проф. др Бранислав Јеремић, потпредседник Националног савета за високо образовање. У свом обраћању проф. Јеремић је истакао значај овог скупа за високо образовање у Србији и честитао организаторима на континуитету рада на унапређењу ове области у Србији кроз 26 скупова.

Присутнима су се у име организатора обратили проф. др Раде Дорословачки, декан Факултета техничких наука, проф. др Сања Подунавац-Кузмановић, проректорка за наставу Универзитета у Новом Саду. Историју развоја овог скупа представио је проф. др Владимир Катић, продекан за финансије и развој ФТН-а и истакао да ће на овогодишњем Тренду бити представљено рекордних 138 радова 552 аутора из седам земаља који ће бити изложени у склопу четири уводна предавања, три округла стола шест пленарних и три постер сесије. Централна тема овогодишњег “Тренда”, на коме ће многобројни еминентни представници академске заједнице и других институција из области високог образовања и науке у региону износити своје научне и стручне радове, нове идеје и искуства, јесте „Иновације у модерном образовању”.

У оквиру свечаности проф. др Раде Дорословачки, декан ФТН-а уручио је захвалнице појединицима и институцијама за континуирани рад и допринос успеху ове конференције. Захвалнице су додељене министру Младену Шарчевићу у чијем одсуству је захвалницу примио проф. Јеремић, потпредседник Националног савета за високо образовање коме је, такође, уручена захвалница.

Такође, захвалнице су уручене и проф. др Јелени Кочовић, директорки Националног тела за акредитацију и проверу квалитета у високом образовању Србије, проф. др Ани Шијачки, председници Комисије за акредитацију и проверу квалитета у високом образовању, проф. др Ђули Мештеру са Универзитета Обуда, проф. др Сањи Подунавац-Кузмановић, проректорки УНС-а и проф. др Владимиру Катићу, продекану ФТН-а, дугогодишњем организатору конференције и уреднику зборника радова. Покрајинском секретаријату за високо образовање и научноистраживачку делатност и проф. др Сими Аврамовићу, председнику управног одбора Националног тела за акредитацију и проверу квалитета у високом образовању.

Након свечаног отварања, уводни рад на тему “Искуства у примени нове методологије спровођења поступка акредитације у високом образовању” представила је проф. др Јелена Кочовић, директорка Националног тела за акредитацију и проверу квалитета у високом образовању Србије, а затим је одржан округли сто “Дигитализација у акредитацији”. У дуготрајној дискусији разматрани су нека решења новог софтвера за акредитацију НАТ 2019, као и могући случајеви које би овај софтвер требало у новој верзији да уважи. Овом приликом дати су разни предлози за унапређење и допуну стандарда за акредитацију.

Циљ скупа је расправа о актуелним проблемима високог образовања, а посебно о питањима иновација у модерном образовању. Биће представљен поглед у наредни период развоја на бази нових технологија учења као могућностима за побољшање квалитета наставе и материјалног положаја наставног и ненаставног особља. Представиће се и реферати везани за примену иновација, трансфера know-how у привреду, реализације патентних права, техничких решења, и сл. Разматраће се положај истраживања и науке на факултетима у светлу новог вишегодишњег циклуса научних пројеката. Дискутоваће се процеси интернационализације универзитета, мобилности студената и професора кроз Erazmus+, Билатералне и друге пројекте. Очекују се и доприноси у области примене најновијих дигиталних технологија у настави, учењу на даљину, употребу смарт технологија и бриге о енергетској ефикасности и одрживом развоју са примерима примене на факултетима у Србији. На крају, скуп ће донети своје закључке, које ће доставити свим релевантним институцијама.

Скуп „Трендови развоја“ традиционално доноси своје закључке који ће након затварања скупа бити достављени свим релевантним институцијама у овој области.

Организатори „Тренда” су Универзитет у Новом Саду и Факултет техничких наука, а покровитељи Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност, Подружница Друштва за образовање IEEE секције Србија и Црна Гора (IEEE Education Society Chapter of the IEEE Serbia and Montenegro Section).
 

Није могуће приказати слику.
Није могуће приказати слику.
Није могуће приказати слику.
Није могуће приказати слику.
Није могуће приказати слику.
Није могуће приказати слику.
Није могуће приказати слику.