Предмет: Развој и пројектовање производа (12 - II1003)


Основне информације

КатегоријаТеоријско-методолошки
Научна областПроизводни системи, организација и менаџмент
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ7
Матичне организационе јединице предмета

Департман за индустријско инжењерство и менаџмент
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2006..

Наставни предмет је намењен да слушаоцима, у мултикритеријумском приступу, приближи и разјасни главне принципе и методе развоја производа и програма рада у индустријским системима. Посебна пажња се у оквирима наставног предмета посвећује развоју нових и реинжењерингу постојећих производа, уз коришћење савремених метода рада, почев од комуникације о производу, преко његовог моделирања и констуисања, па све до избора материјала за компоненте и примене стандарда. Наставни предмет је примарно намењен развоју креативне компоненте будућих инжењера и њиховом оспособљавању да компетентно учествују у процесу креирања производа и програма рада радних система.
Студенти се превасходно обучавају да квалитетно и системски приступају проблемима развоја и пројектовања индустријских производа, а затим овладјују методама и техникама развојно'пројектантског рада. Паралелно са тим, студенти стичу низ корисних и прагматичних сазнања у области технике и инжењерства и упознају се са компонентама техничких система и припадајућим стандардима.
Појам производа и производног програма. Главни аспекти развоја производа и програма рада. Основе комуникације о производу, презентациони простори и методе презентације. Главни принципи документовања производа. Стандарди у развоју производа и њихова примена. Материјали у техници и инжењерству. Елементи техничких система: појам и класификација. Принципи изградње и разградње индустријских производа. Мултифункционалност производа. Појам одрживог развоја.
Настава предавања је фронталног типа са применом модерних дидактичких средстава и метода. Настава вежбања се изводи аудиторно и лабораторијски уз обавезу слушалаца да у оквиру наставе вежбања израде 3 ( три ) графичка рада.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Довниковић, ЛазарТехничко цртање са нацртном геометријом1996Факултет техничких наукаСрпски језик
Шиђанин, Лепосава; Герић, КатаринаМашински материјали I2002Факултет техничких наукаСрпски језик
Верига, СлободанМашински елементи: Везе и спојеви машинских елемената1972Машински факултет у БеоградуСрпски језик
Верига, СлободанМашински елементи: преносници - фрикциони преносници - кинематика зупчаника1972Машински факултет у БеоградуСрпски језик
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Присуство на вежбамадада5.00
Графички раддада40.00
Присуство на лабораторијским вежбамадада5.00
Усмени део испитанеда50.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Крсмановић Цвијан

Предавања
Недостаје слика

Андерла др Андраш
Ванредни професор

Предавања
Недостаје слика

Рафа Клара

Аудиторне вежбе
Недостаје слика

Андерла др Андраш
Ванредни професор

Аудиторне вежбе