Предмет: Методе коначних елемената (17 - MIT002)


Основне информације

КатегоријаНаучно-стручни
Научна областМеханика
МултидисциплинарнаДа
ЕСПБ5
Матичне организационе јединице предмета

Тренутно нема података о матичним организационим јединицама предмета!
Програм предмета

Програм се примењује од 15.11.2018..

Оспособљавање студената да са теоријске и практичне стране користе метод коначних елемената.како би могли речавају проблеме механике описане парцијалним диференцијалним једначинама..
Студенти могу да за реалне проблеме механике напишу једнашине коначних елемената, напишу рачунарски програм за решавање тих једначина и да добијене резултате физички интерпретирају. Као последицу студенти ће бити добро оспособљени за коришћење комрцијалног софтвера.
Примена метода коначних елемената у линеарној теорији еластичности. Слабо решење. Померање и линеарни тензор деформације. Гранични услови. Облици коначних елемената и интерполационих функција. Матрица крутости. Основне једначине еластичности изражене преко методе коначних елемената. Монотона конвергенција. Изопараметријски елементи: матрица крутости у локалном и глобалном систему. Конвергенција. Нумеричка интеграција. Програм за израчунавање матрице крутости за случај изопараметријских елемената. Варијациони принципи у механици и њихова примена на коначне елементе. Хибридни и мешовити модели конацних елемената. Програм за израцунавање структурних матрица. Нумеричко решавање једначина методе коначних елемената за статичке и димамичке проблеме. Примери. Основе примене метода коначних елемената у Механици континуума..
Предавања. Рачунарске вежбе. Консултације. На предавањима се излаже теоријски део градива пропраћен карактеристичним примерима. На вежбама раде се додатни задаци који проширују градиво са предавања. Редовно, у унапред најављени терминима сваке недеље одржавају се и консултације.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Klaus-Jurgen BatheFinite Element Procedures1996 Prentice HallЕнглески
Zienkiewicz, O.C., Taylor, R.L., Fox, D.D.The finite element method for solid and structural mechanics2014Elsevier, AmsterdamЕнглески
Секуловић, М.Метод коначних елемената1988Грађевинска књига, БеоградСрпски језик
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Предметни(пројектни)задатакдада30.00
Колоквијумнеда30.00
Усмени део испитанеда40.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Главарданов др Валентин
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Граховац др Ненад
Ванредни професор

Предавања
Недостаје слика

Граховац др Ненад
Ванредни професор

Рачунарске вежбе
Недостаје слика

Жигић др Миодраг
Ванредни професор

Рачунарске вежбе