Предмет: Технике штампе (17 - F303)


Основне информације

КатегоријаНаучно-стручни
Научна областГрафичко инжењерство
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ8
Матичне организационе јединице предмета

Катедра за графичко инжењерство и дизајн
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2004..

Стицање знања, компетенција и академских вештина из области техника штампе, као фазе графичке производње у којој се процесом штампе добија отисак на различитим подлогама. Развој креативних способности и овладавање специфичним практичним вештинама у домену техника штампе. Намера наставника је да кроз овај курс студент: научи основне појмове и дефиниције из домена техника штампе, разуме употребу тих појмова у контексту учења, проблем постави и реши, развије способност препознавања проблема у домену техника штампе у смислу идентификације, формулације и могућег решавања као и да упозна основне принципе инжењерског расуђивања и доношења одлука.
Након успешно завршеног курса студент је обучен да реши конкретне проблеме из домена техника штампе. Овладавање методама, поступцима и процесима приликом добијања отисака и испитивања њихових особина и квалитета уз примену научних метода. Способност критичког и самокритичког мишљења и приступа у домену техника штампе. Након овог курса студент је способан да: повеже стечено знање са курсевима који следе као и да га примени у инжењерским дисциплинама које у свој алат укључују технике штампе, комуницира са другим инжењерима и ради у тиму, креативно размишља, демонстрира разумевање и вештину као и да стечено знање употреби за дизајн нових решења инжењерских проблема, али и да самостално настави учење везано за нова достигнућа у области технике штампе.
Офсет штампа: Табачна и ротациона офсет штампа, Штампарски агрегат - јединица за отискивање, влажење и обојење у офсет штампи, Стандардизација и контрола офсет штампе, уређаји и on– line системи за контролу, Проблеми у табачној офсет штампи; Дигитална штампа: Електрофотографија, Инк Џет, Магнетографија, Јонографија, Термографија, Фотографија, x графија, Елкографија, Тонер јет технологија, Нанографија; Пропусна штампа: Сито штампа; Дубока штампа: Дубока табачна и торациона штампа, Бакро штампа, Тампон штампа; Висока штампа: Подела високе штампе, Флексо ротациона и табачна штампа; Специјалне технике штампе; Технике штампе на специјалне подлоге; Савремени мерноконтролни системи у техникама штампе.
Настава се изводи савременим дидактичким средствима и методама, интерактивно у виду предавања, рачунарских и лабораторијских вежби. На предавањима се излаже теоријски део градива пропраћен примерима и симулацијом решења ради лакшег разумевања предметне материје. Материјали са предавања су доступни студентима у .pdf формату. Рачунарске вежбе прате предавања и представљају употребу софтверског алата за припрему текста за штампу, док су лабораторијске вежбе организоване на начин да се практично, на расположивој лабораторијској опреми, примењују стечена теоријска знања из области штампе. Предвиђена је израда семинарског рада чија одбрана представља једну од предиспитних обавеза. Поред предавања и вежби редовно се одржавају и консултације.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Kipphan, H.Handbook of Print Media : Technologies and Production Methods2001Springer-Verlag, HeidelbergЕнглески
Teschner, H.Druck & Medien Technik2003Fach Schriften Verlag, FellbachНемачки
Adams, J.M., Dolin, P.A.Printing Technology2002Delmar Thomson LearningЕнглески
Wilson, D.G.Lithography Primer1997GATF Press, PitsburghЕнглески
Faiola, A.Typography Primer2000GATF Press, PittsburghЕнглески
Новаковић, Д., Павловић, Ж., Кашиковић, Н.Технике штампе, практикум за вежбе2015Факултет техничких наука, Нови СадСрпски језик
Новаковић, Д., Кашиковић, Н.Дигитална штампа2013Факултет техничких наука, Нови СадСрпски језик
Новаковић, Д., Кашиковић, Н.Пропусна штампа2013Факултет техничких наука, Нови СадСрпски језик
Izdebska, J., Sabu, T.Printing on polymers2016ElsevierЕнглески
Hansson, R.Offset Printing - Controlled Process2012Optirep, BergenЕнглески
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Одбрањене рачунарске вежбедада20.00
Писмени део испита - комбиновани задаци и теоријанеда40.00
Присуство на лабораторијским вежбамадада2.00
Присуство на предавањимадада5.00
Присуство на рачунарским вежбамадада3.00
Усмени део испитанеда30.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Кашиковић др Немања
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Кашиковић др Немања
Редовни професор

Рачунарске вежбе
Недостаје слика

Милошевић др Растко
Асистент са докторатом

Рачунарске вежбе
Недостаје слика

Ристић Милена
Сарадник у настави

Рачунарске вежбе
Недостаје слика

Илић Тамара
Сарадник у настави

Рачунарске вежбе
Недостаје слика

Голубовић Гала
Асистент

Рачунарске вежбе
Недостаје слика

Маричић Катарина
Асистент

Рачунарске вежбе