Предмет: Методе регулације електроенергетских претварача са микроконтролерима (06 - EE524)


Основне информације

КатегоријаНаучно-стручни
Научна областЕнергетска електроника, машине и погони
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ6
Матичне организационе јединице предмета

Департман за енергетику, електронику и телекомуникације
Програм предмета

Програм се примењује од 01.01.2007..

Пружити студенту академских студија увид у савремене трендове развоја електромоторних погона. Обучити студента основним алатима за моделовање и симулацију рада целокупне управљачке структуре у оквиру једног погона.
Након одслушаног курса кандидат је упознат са трендовима у развоју електромотоних погона. Прегледана је велика количина литературе из одабране области, и један од погона у оквиру катедре је искоришћен за добијање одабраних експерименталних резултата. Овим је кандидат обучен за решавање актуелних проблема из области електромотоних погона.
Увод. Класификација електромоторних погона. 1) Електромоторни погони са асинхроним мотором (АМ). 1а) Матлаб-Симулинк модел векторски контролисаног погона са АМ и давачем положаја 1б) Синтеза дигиталног регулатора струје, брзине и позиције. 1ц) Анализа осетљивости рада погона на промену параметара. 1д) Матлаб-Симулинк модел векторски контролисаног погона са АМ без давача положаја (МРАС и СМО естиматори брзине и положаја), 1е) Векторски контролисан погон са АМ са и без давача положаја и он-лине проценом параметара реализован у програмском језику Ц на ТИ ДСП 320Ф2812 . 2) Електромоторни погони са синхроним мотором (СМ). 2а) Матлаб-Симулинк модел векторски контролисаног погона са СМ и давацем положаја 2б) Матлаб-Симулинк модел векторски контролисаног погона са АМ без давача положаја (СМО и један од метода базиран на утискивању тест сигнала), 2ц) Анализа осетљивости рада СМ схафт- сенсорлесс погона на промену параметара. 2д) Векторски контролисан погон са СМ са и без даваца положаја и он-лине проценом параметара реализован у програмском језику Ц на ТИ ДСП 320Ф2812 .
Лабораторијске вежбе, Предавања, Консултације.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Слободан Н. ВукосавићДигитално управљање електричним погонима1999Академска мисаоСрпски језик
Дарко МарчетићМикропроцесорско управљање енергетским претварачима2012ФТН Нови Сад издаваштвоСрпски језик
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Одбрањене лабораторијске вежбедада50.00
Писмени део испита - комбиновани задаци и теоријанеда50.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Марчетић др Дарко
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Аџић мр Евгеније
Доцент

Аудиторне вежбе
Недостаје слика

Јовић Моника
Асистент

Аудиторне вежбе
Недостаје слика

Војновић др Никола
Ванредни професор

Аудиторне вежбе