Предмет: Квалитет електричне енергије (06 - EE406)


Основне информације

КатегоријаСтручно-апликативни
Научна областЕнергетска електроника, машине и погони
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ5
Матичне организационе јединице предмета

Департман за енергетику, електронику и телекомуникације
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2013..

Предмет има за циљ да студента упозна са савременим проблемима квалитета електричне енергије, који у тржишним условима рада електропривреде постају једно од мерила рада ЕЕС-а. Циљ је да се студент оспособи да разуме, анализира, пројектује и истражује широку лепезу проблема квалитета електричне енергије, а пре свега појаве виших хармоника, брзих варијација напона (пропада, кратких нестанка, поскока и сл.), фликера и погрешног уземљења, као и да примењује и креира савремене стандарде, препоруке и другу техничку литературу, те да планира и споводи сложена мерења параметара квалитета у лабораторији или погону.
Студент ће се оспособити да разуме, анализира, пројектује и истражује широку лепезу проблема квалитета електричне енергије, да примењује и креира савремене стандарде, препоруке и другу техничку литературу, као и да планира и спроводи сложена мерења параметара квалитеа у лабораторији или погону.
Увод: Појам и основне дефиниције, Систематизација. Математичке подлоге: Фуријеова трансформација, Никвистова фреквенција и алиасинг, Избор прозорске функције. Потрошачи и појаве које деградирају квалитет електричне енергије: Енергетски претварачи - исправљачи, инвертори, чопери, регулатори напона, Кварови у ЕЕС, Рад система за аутоматско поновно укључење (АПУ), Утицај атмосферских пражњења, електролучне пећи и нелинеарних карактеристика електричних машина и трансформатора, Индустрија - стартовање снажних погона, компензација, резонанција и сл. Последице деградираног квалитета: Појава резонанције у мрежи, Утицај на телекомуникационе сигнале, Утицај на показивање инструмената, Утицај на контролна кола, осетљиве електронске и микропроцесорске склопове (рачунари, електронске ваге и сл.), Утицај на електричне машине, каблове и сл. Утицај на рад индустријског погона са примерима из праксе. Праћење квалитета електричне енергије: Мерни системи и опрема, стратегија и методе мерења, Методе анализе и презентације резултата мерења. Начини побољшсања квалитета: Стандарди и препоруке, Хармонијски филтери, Активни филтери, Системи безпрекидног напајања, Статички компензатори. Подешавање квалитета електричне енергије.
Примениће се метод теоријског излагања проблема, математичког моделовања, решавања задатака са реалним ситуацијама и параметрима, као и лабораторијског мерења и рада применом савремених уређаја и софтвера.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Roger Dugan, Mark McGranaghan, Surya SantosoElectrical power systems quality2003McGraw-Hill, New YorkЕнглески
Владимир КатићКвалитет електричне енергије - виши хармоници2002УНС-Факултет техничких наука, Едиција Монографије, Бр.6Српски језик
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Предметни(пројектни)задатакдада40.00
Писмени део испита - комбиновани задаци и теоријанеда50.00
Присуство на лабораторијским вежбамадада5.00
Присуство на предавањимадада5.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Грабић др Стеван
Ванредни професор

Предавања
Недостаје слика

Катић Ненад

Предавања
Недостаје слика

Милановић др Јовица
Гостујући професор

Предавања
Недостаје слика

Векић др Марко
Ванредни професор

Аудиторне вежбе
Недостаје слика

Векић др Марко
Ванредни професор

Лабораторијске вежбе