Предмет: Алати за обраду резањем (17 - P302)


Основне информације

КатегоријаСтручно-апликативни
Научна областМетрологија, квалитет, еколошко инжењерски аспекти, алати и прибори
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ6
Матичне организационе јединице предмета

Департман за производно машинство
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2007..

Стицање знања, компетенција и академских вештина у областима избора, прорачуна и експлоатације алата за обраду резањем. Развој креативних способности и овладавање специфичним практичним вештинама у домену пројектовања алата за обраду резањем.
Оспособљеност за решавање конкрертних проблема из домена експлоатације алата за обраду резањем. Овладавање методама, поступцима и процесима избора и прорачуна алата за обраду резањем уз употребу научних метода. Развој вештина и спретности за пројектовање и контролу квалитета конструкција алата за обраду резањем. Способност критичког и самокритичког мишљења и приступа при дефинисању стратегија управљања алатима за обраду резањем.
Појам, место и улога алата. Елементи алата. Геометрија алата. Кинематика алата. Означавање алата. Материјали за израду елемената алата. Ослојавање алата. Концепције алата, њихове карактеристике и примена. Алати за стругање. Алати за бушење. Алати за глодање. Алати за израду навоја. Алати за брушење. Алати за тестерисање. Алати за провлачење. Алати за рендисање. Алати за израду озубљења. Триболошки аспекти алата. Механизми хабања алата. Оштећења алата. Параметри хабања алата. Интерпретација хабања алата. Постојаност алата. Оштрење алата. Утицајни фактори, основна правила и ток у пројектовању алата. Избор, примена и експлоатација алата. Општи принципи заштите на раду током експлоатације алата.
Настава се изводи савременим дидактичким средствима и методама, интерактивно у виду предавања, лабораторијских и рачунарских вежби. Поред предавања и вежби редовно се одржавају и консултације. На предавањима се излаже теоријски део градива пропраћен карактеристичним примерима ради лакшег разумевања предметне материје. На лабораторијским вежбама се практично примењују стечена знања на расположивој лабораторијској опреми. На рачунарским вежбама се врши употреба информационо-комуникационих технологија у циљу овладавања знањима и вештинама из посматраног подручја.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Вукелић, Ђ., Тадић, Б.Резни алати2017Факултет техничких наука, Нови СадСрпски језик
Smith, T. G.Cutting Tool Technology2008SpringerЕнглески
Barsov, A.Cutting Tool Production1978Mir Publishers, MoscowЕнглески
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Тестдада10.00
Тестдада10.00
Присуство на вежбамадада5.00
Графички раддада20.00
Писмени део испита - комбиновани задаци и теоријанеда30.00
Присуство на предавањимадада5.00
Усмени део испитанеда20.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Вукелић др Ђорђе
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Штрбац др Бранко
Ванредни професор

Лабораторијске вежбе
Недостаје слика

Сантоши др Жељко
Доцент

Лабораторијске вежбе
Недостаје слика

Ранисављев Милош
Асистент

Лабораторијске вежбе
Недостаје слика

Милошевић Александар
Асистент

Лабораторијске вежбе