Осми интернационал фестивал у Trondhajm


31.10.2012. - 00:00
Осми Интернационални студентски фестивал у Trondhajmu (International Student Festival in Trondheim – ISFIT), одржао се у Трондхајму, Норвешка од 11. до 20. Фебруара 2005. године у организацији Техничког Универзитета у Трондхајму. Око 450 студената из целог света, 123 националности, састали су се у Трондхајму где су разменили идеје, презентовали своје Универзитете, градове и земље. ISFIT има вишегодисњу традицију, и један је од највећих студентских фестивала на свету, одржава се сваке две године. Овогодишња тема студентског фестивала је била “Образовање – зашто?” (“Education – why?”). У шеснаест различитих радионица, учесници су имали прилику да дискутују о утицају образовања – како на појединце, тако и на друштво у целости. Поред тога, овај фестивал карактерису и промовисање толеранције у свим сферама, као и широк спектар културних манифестација. По својој форми је изразито едукативног карактера, што је несумњиво остварило снажан утицај на лични и професионални развој сваког појединца који је имао прилику да учествују у овом догадјају.

За време трајања конгреса студенти Факултета техничких наука, Бојан Рељић, са смера Рачунарство и аутоматика – Рачунарске науке, Драган Јевтић, смер Инжењерство заштите животне средине и Маја Арсикин смер Индустријско инжењерство и менаџмент, учествовали су у следећим радионицама:

   Winning Individuals? Winning Teams? (Победници појединци? Победницки тим?),
   Students in Struggle (студенти у борби).Поред овог, узели су учешће и у следећим активностима (по данима):
   12.2. Предавање нобеловке Vangari Matai “Образовање”. Засто?” (Education. Why?),
   13.2. “Образовање. Одмах! Основа за развој” (Education. Now! The basis for development) – Jan Vandemortele из Програма за развој Уједињених нација и Гро Брекен, Генерални Секретар фондације “Спасимо децу”, Норвешка,
   16.2. Образовање. Како? Студенти против лидера (Education. How? Students vs. The Leaders) – Kristin Klemet – Министар образовања Гватемале и др Naim Abu – Humos – Министар образовања Палестине,
   16.2. Silent Walk – помен жртвама цунамија,
   17.2. додела судентске награде за мир 2005. (Student Peace Prize winners 2005).

Извештај радионице 16 “Students in Struggle”:
Радионица 16 је имала и два члана организације ЗИНАСУ, добитника студентске награде за мир 2003. године. Они су делили своја искуства из година после добијања награде са осталим члановима радионице. Најважнија ствар, рекли су, била је да имамо мрежу која континуално подржава и даје савете студентима који се боре за своја права. Најважнији циљ учесника радионице 16 током трајања фестивала је био да створе такву мрежу. Wеб страница је била спремна када је фестивал почео, али су учесници радионице 16 били ти који су креирали текст на тој web страници, и одлучивали какав ће садржај она имати. Учесници су одлучили да мрежу назову “Students Right Watch”, и то је форум на којем они могу да раде заједно, без обзира што су из других крајева света. На овај начин они су у могућности да подржавају једни друге, и када се боре за своја права, студентска права, знају да имају младе људе око себе који су на њиховој страни.

Циљеви радионице 16:

   Подизање свесности о темама везаним за студентска права,
   Промоција образовања које је доступно и квалитетно,
   Промоција интернационалне солидарности, толеранције и кооперације