Предмет: Савремена архитектура (12 - ASO34)


Основне информације

КатегоријаТеоријско-уметнички
Научна областУметност примењена на архитектури, технику и дизајн
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ4
Матичне организационе јединице предмета

Департман за архитектуру и урбанизам
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2013..

Циљ предмета јесте обезбедити студентима увид у токове идеја, теорија и утопија, те увид у пројекате и реализације архитеката, урбаниста и уметника формулисаних од краја ХИХ века до данас, у свету и код нас, кроз културно-историјску, филозофску, социо-економску и политичку перспективу. Акцентовано је разумевање целине грађеног простора, кроз континуитете и дисконтинуитете низа концепата архитектуре, посебно периода од Модерне до данас.
Курс обезбеђује сазнања о идејама и облицима модерне и савремене архитектуре западног света, паралелно са прегледом развоја архитектуре на тлу Југославије од 1918. до 1990.г. и Србије од 1990.г. до данас. Користећи се проблемским приступом, концепти, теме, пројекти и дела архитектуре лоцирају се и синтетизују у оквиру друштвених, историјских, филозофских, културних и уметничких контекста. Студенти се оспособљавају за рад са литературом из области историје и теорије савремене архитектуре, за читање стручних часописа и публикација о савременој архитектури, анализи видео материјала и записа о архитектури, те праћења изложби и архитектонске публицистике и издаваштва. Усмеравају се да посматрају грађену средину у својој укупности, те да квалитетно формулишу сопствене критичке и аналитичке опсервације, ставове и знања кроз вештине убедљиве, систематичне и изражајне анализе кроз писану реч, говор и слику.
Предмет истражује архитектуру и урбанизам периода од краја XIX века до почетка Модерне, период Модерне до Другог светског рата, период након Другог светског рата, период постмодерне и период од почетка 21. века до данас . Посебно се фокусира на специфичне и значајне фазе у генези Модерне, Постмодерне као и архитектуре и урбанизма на прелому векова: 20-21.век до данас. Програм се бави градом, као контекстом архитектуре, као и градом и архитектуром у 21.веку, са свим феноменима који карактеришу архитектуру данас, код нас и у свету.
Предавања. Консултације. Предметни задатак. Испит
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Добровић, НСавремена архитектура.1.2.31955Завод за издавање уџбеника, БеоградСрпски језик
Фремптон, КМодерна архитектура: критичка историја2004Орион арт, БеоградСрпски језик
Селинкић, СЈединствена визија архитектуре Паола Портогезија1991СИЦ,БеоградСрпски језик
Маневић, ЗАрхитектура ХХ вијека1986Спектар, ЗагребХрватски
Милетић-Абрамовић, ЉАрхитектура и контрасти: српска архитектура 1980-20052006Музеј примењене уметности, БеоградСрпски језик
Миодраг Б ПротићСрпска архитектура од 1900-19701972Музеј савремене уметности, БеоградСрпски језик
Митровић, ВАрхитектура XX века у Војводини2010МСУВ, Нови СадСрпски језик
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Предметни пројекатдада30.00
Присуство на предавањимадада5.00
Усмени део испитанеда65.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Селинкић Слободан
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Константиновић др Драгана
Ванредни професор

Предавања
Недостаје слика

Милићевић др Слађана
Доцент

Лабораторијске вежбе