Предмет: Напредне приказне технологије (17 - IA020)


Основне информације

КатегоријаНаучно-стручни
Научна областРачунарска графика
МултидисциплинарнаДа
ЕСПБ5
Матичне организационе јединице предмета

Катедра за анимацију у инжењерству
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2010..


Предмети предуслови

Назив предметаМора се одслушатиМора се положити
Видео у инжењерској анимацијидада
Стицање основних знања из компјутерске визије, 2Д пројективне геометрије слика, калибрације камера и 3Д реконструкције у више камерном систему, и 3Д визуализације.
Упознавање са основама компјутерске визије и 3Д реконструкције на бази више 2Д слика/видеа. Стицање знања из 2Д пројективне геометрије слика, геометријских трансформација слика и видеа. Генерисање мозаика слика за више улазних слика. Упознавање са методама детекције специјалних одлика слика и њихово упаривање (енг. матцхинг) ради регистрације објеката, калибрације камера и 3Д реконструкције. Упознавање са методама аутоматског генерисања 3Д модела и његовог приказа, на основу 3Д облака тацака и текстура из слика.
Геометријске трансформације слика и видеа. 2Д пројективна геометрија и њена примена на слику. Детекција специјалних одлика слике и видеа. Упаривање специјалних одлика слика из више камера и одредјивање геометријске трансформације на основу тога. Генерисање панораме/мозаика на основу више слика. Калибрација једне камере и стерео калибрација више камерног система. Епиполарна геометрија. 3Д реконструкција на основу више слика унутар више-камерног система. Генерисање мреже полигона на основу реконструисаног 3Д облака података. Сенчење, осветљење и рендеровање 3Д модела.
Облици изводјења наставе су: предавања, рачунарске вежбе, израда пројектних задатака и консултације. На предавањима се излазу садржаји предмета и стимулише се активно учешће студената. Практични део студенти савладавају радом на рачунару. Рачунарске вежбе се раде у Ц/Ц++ програмском језику уз коришћење помоћних OpenCV, PCL i OpenGL библиотека за компјутерску визију и графику. На рачунарским вежбама се такодје ради са видео камерама и преко специјално направљених програма се ради видео аквизиција са више камера.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Владимир ЗлоколицаНапредне приказне технологије - Скрипта2010Факултет Техничких наука, Нови СадСрпски језик
Richard Hartley, Andrew Zisserman Multiple View Geometry in Computer Vision 2004 Cambridge University PressЕнглески
Szeliski, R.Computer vision: algorithms and applications2011Springer, LondonЕнглески
Edward Angel, Dave ShreinerInteractive Computer Graphics - A top down approach with shader-based OpenGL2011Addison-WesleyЕнглески
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Предметни(пројектни)задатакдада25.00
Предметни пројекатдада35.00
Присуство на предавањимадане5.00
Присуство на рачунарским вежбамадада10.00
Теоријски део испитанеда30.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Крстановић др Лидија
Ванредни професор

Предавања
Недостаје слика

Кекељевић др Игор
Ванредни професор

Предавања
Недостаје слика

Варга Марија
Асистент

Рачунарске вежбе
Недостаје слика

Голић Соња
Асистент

Рачунарске вежбе