Предмет: Напредно C програмирање у реалном времену (17 - RT49N)


Основне информације

КатегоријаНаучно-стручни
Научна областРачунарска техника и рачунарске комуникације
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ4
Матичне организационе јединице предмета

Тренутно нема података о матичним организационим јединицама предмета!
Програм предмета

Програм се примењује од 17.08.2017..

Циљ предмета је да се код студената развије разумевање односа и зависности софтвера и хардвера кроз механизме програмској језика Це. Намера је да се студенти оспособе за самосталан и дисциплинован развој програма у програмском језику Це, са дубинским разумевањем кода.
Након положеног предмета очекује се да студенти буду способни да пројектују и реализују програме средње сложености и индустријског квалитета у језику Це за разноврсне циљне платформе.
Задаци програма који се ослањају на процесорску архитектуру и њихове посебности. Контролисано извршавање програма и улога симулатора. Дубље упознавање са неким елементима програмског језика Це: величина и репрезентација основних типова; променљиве и њихова представа у физичкој архитектури; механизми заузимања меморије; функције и позивна конвенција; показивачи и њихов однос са низовима; мала и велика крајност (енгл. ендиан); структуре, уније и адресно поравнање; билд процес и претпроцесор. Системи за контролу верзија. Основне структуре података које су честе код програма за наменске системе. Наменска проширења Це језика: допунски стандарди и компајлерске посебности. Теме везане за безбедност и поузданост програма: технике испитивања, МИСРА (и слична) правила и статичка анализа кода.
Предавања. Рачунарске вежбе. Консултације. У оквиру предиспитних обавеза студенти раде предметне пројекте. На завршном испиту се проверава теоријски део градива.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Nermann KopetzREAL-TIME SYSTEMS Design Principles for Distributed Embedded Applications2002Kluwer Academic PublishersЕнглески
David J. AgansDebugging—The Nine Indispensable Rules for Finding Even the Most Elusive Software and Hardware Problems2002AmacomЕнглески
Milan StevanovicAdvanced C and C++ Compiling2014ApressЕнглески
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Предметни пројекатдада40.00
Присуство на рачунарским вежбамадада10.00
Теоријски део испитанеда50.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Ђукић др Миодраг
Доцент

Предавања
Недостаје слика

Поповић др Мирослав
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Ковачевић др Јелена
Ванредни професор

Предавања
Недостаје слика

Петровски Александар
Сарадник у настави

Рачунарске вежбе
Недостаје слика

Поповић др Мирослав
Редовни професор

Рачунарске вежбе
Недостаје слика

Милошевић др Милена
Асистент са докторатом

Рачунарске вежбе