Предмет: Биомеханика непрекидних средина (17 - BMI128)


Основне информације

КатегоријаНаучно-стручни
Научна областМеханика деформабилног тела
МултидисциплинарнаДа
ЕСПБ5
Матичне организационе јединице предмета

Катедра за техничку механику
Програм предмета

Програм се примењује од 06.11.2012..

Научити механичко-математичке моделе струјања флуида, трансфера масе и топлоте, интеракције флуида и чврстог тела, веза напона и деформација у меким ткивима органских система људског тела и да моделе поменутих феномена користи за постављање и решавање проблема у различитим медицинским апликацијама, као и да добијене диференцијалне или интегралне једначине решава применом рачунара.
Способност да изведе и добије аналитичка или приближна решења проблема механике континуума у примени на струјање крви и понашање ћелија крви услед механичких дејстава у физиолошким и патофизиолошким условима.
Флуидност крви и ваздуха као основна премиса биологије живих система. Улога крви и ваздуха у транспортним процесима биологије. Крвни суд као чврсто тело. Аксиоме механике континуума. Анализа напона и деформација у чврстом телу. Закони конзервације масе, количине кретања и енергије. Вискоеластичност, пороеластичност и термо-еластичност. Реолошка својства крви и меких ткива кардиоваскуларног система. Типови струјања у кардиоваскуларном систему. Једначине струјања флуида и интеракције флуида и крвног суда. Тангентни напони. Пулсирајуће струјање. Основни хемодинамски модели. Механичка улога срца. Процена потрошње енергије током срчаног циклуса у нормалним и патофизиолошким условима. Биомеханичка анализа болести крвних судова и кардиоваскуларног система. Модели крвних судова засновани на математичкој теорији еластичних штапова. Модели респираторног тракта и функције реналног система. Струјање и трансфер масе у вештачком бубрегу. Компартментска анализа, целобројна и фракциона фармакокинетика. Методе решавања парцијалних диференцијалних једначина.
Предавања, аудиторне вежбе, вежбе употребе актуелних програмских пакета за симболичка израчунавања и нумеричку анализу. Домаћи задаци, као метод провере разумевања уведених појмова и употребе уведених метода. Испит може бити класичан или као презентација семинарског рада - анализе механичких алата у изабраном раду из часописа који припада домену биомедицинског инжењерства водеће медјународне репутације. Ово друго подразумева индивидуални рад са сваким студентом посебно. Испит се завршава разговором о уведеним појмовима и методама.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
K Athanasiou & R. Natoli Introduction to Continuum Biomechanics2008Morgan & ClaypoolЕнглески
Yuan-Cheng FungBiomechanics1993 Springer Енглески
Jay HumphreyCardiovascular solid mechanics2002SpringerЕнглески
Clement KleinstreuerBiofluid dynamics2006Taylor&FrancisЕнглески
J. Keener, J. Sneyd Mathematical physiology1998Springer Енглески
Mair ZamirHemo-Dynamics2016SpringerЕнглески
Цвијановић, П.Збирка решених задатака са писмених испита из механике флуида2002Факултет техничких наука, Нови СадСрпски језик
Ђорђевић, В.Динамика једнодимензијских струјања флуида1986Грађевинска књига, БеоградСрпски језик
Bird, B., Warren E.Transport phenomena2002John Wiley&Sons, New YorkЕнглески
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Тестдада10.00
Тестдада10.00
Присуство на вежбамадада5.00
Писмени део испита - комбиновани задаци и теоријанеда70.00
Присуство на предавањимадада5.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Спасић др Драган
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Главарданов др Валентин
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Граховац др Ненад
Ванредни професор

Предавања
Недостаје слика

Рехлицки-Лукешевић Лидија
Доцент

Аудиторне вежбе