Предмет: Развој производа и програма производње (17 - IM1013)


Основне информације

КатегоријаНаучно-стручни
Научна областПроизводни и услужни системи, организација и менаџмент
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ5
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2013..

Циљ предмета Развој производа је: (1) усвајање методологије интегралног развоја производа, која повезује маркетинг, дизајн и технологију реализације, (2) развој способности код студената да идентификују потребе и захтеве корисника за функционалним, техничко-технолошким карактеристикама производа, (3) генерисање концепта и разрада решења, (4) обликовање структуре производа, (5) управљање активностима развоја производа у PLM информационом систему. Циљ предмета представља оспособљавање студената инжењерског менаџмента да учествују у интегрисаном процесу развоја производа и да га изведу од тржишних захтева до припреме за производњу. Предмет представља увод у даљу разраду подручја истраживања тржишта у технолошком смислу, иновативног развоја, пројектовање технологије и производних система, а он сам представља разраду процеса у оквиру функције Развоја у предузећу.
Успешним испуњавањем свих обавеза и полагањем испита, студенти су оспособљени да: (1) учествују у активностима развоја производа, (2) уочавају потенцијале за унапређење производа и генеришу иновативна решења, и (3) користе знања и софтверске алате за развој производа и управљање подацима о производу у PLM информационом систему.
Значај, задаци интегралног приступа развоју производа. Фазе развоја производа у току животног циклуса. Идентификација потенцијала за развој производа и планирање. Истраживање захтева везаних за функционалне, техничке и др. захтеве за производом. Модел трошкова израде производа и одржавања у току животног циклуса. Анализа цене коштања реализације производа. Утврђивање циљних спецификација за производ. Функционални захтеви и декомпозиција. Превођење захтева корисника у функционалне карактеристике производа. Кућа квалитета – QFD матрица. Генерисање концепта. Морфолошка анализа концепата и креирање иновативних решења. Селекција, избор и тестирање концепта. Архитектура производа. Модуларност производа. Структурна шема производа, склопова и подсклопова. Индустријски дизајн. Пројектовање за изврсност – (DFX). Детаљна разрада пројектне документације и припрема за производњу. Израда прототипа производа. Управљање процесима у PLM систему. Патенти и интелектуална својина. Законске директиве у развоју производа.
Предавања су аудиторна, док се на вежбама рад одвија делом аудиторно у радним групама по три студента са циљем решавања пројектних задатака, а делом у рачунарској лабораторији уз обавезно коришћење PLM софтвера за управљање животним циклусом производа.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Зоран АнишићРазвој производа и програма производње, електронска скрипта2018Факултет техничких наука у Новом СадуСрпски језик
Ulrich, K., Eppinger, S.Product Design and Development2016McGraw-Hill, ChennaiЕнглески
Зоран АнишићИнтегрални развој производа2006ВТШСС СуботицаСрпски језик
Милтеновић, В, Анишић, З. и осталиРазвој производа2015Универзитет у НишуСрпски језик
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Одбрањене лабораторијске вежбедада15.00
Тестдада8.00
Тестдада8.00
Тестдада9.00
Присуство на предавањимадада5.00
Присуство на рачунарским вежбамадада5.00
Семинарски раддада20.00
Усмени део испитанеда30.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Анишић др Зоран
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Вуковић Марко
Асистент

Аудиторне вежбе
Недостаје слика

Карановић др Велибор
Ванредни професор

Аудиторне вежбе