Предмет: Напредне приказне технологије (17 - IA020)


Основне информације

КатегоријаНаучно-стручни
Научна областРачунарска графика
МултидисциплинарнаДа
ЕСПБ5
Матичне организационе јединице предмета

Катедра за анимацију у инжењерству
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2010..


Предмети предуслови

Назив предметаМора се одслушатиМора се положити
Видео у инжењерској анимацијидада
Стицање основних знања из компјутерске визије, 2Д пројективне геометрије слика, калибрације камера и 3Д реконструкције у више камерном систему, и 3Д визуализације.
Упознавање са основама компјутерске визије и 3Д реконструкције на бази више 2Д слика/видеа. Стицање знања из 2Д пројективне геометрије слика, геометријских трансформација слика и видеа. Генерисање мозаика слика за више улазних слика. Упознавање са методама детекције специјалних одлика слика и њихово упаривање (енг. матцхинг) ради регистрације објеката, калибрације камера и 3Д реконструкције. Упознавање са методама аутоматског генерисања 3Д модела и његовог приказа, на основу 3Д облака тацака и текстура из слика.
Геометријске трансформације слика и видеа. 2Д пројективна геометрија и њена примена на слику. Детекција специјалних одлика слике и видеа. Упаривање специјалних одлика слика из више камера и одредјивање геометријске трансформације на основу тога. Генерисање панораме/мозаика на основу више слика. Калибрација једне камере и стерео калибрација више камерног система. Епиполарна геометрија. 3Д реконструкција на основу више слика унутар више-камерног система. Генерисање мреже полигона на основу реконструисаног 3Д облака података. Сенчење, осветљење и рендеровање 3Д модела.
Облици изводјења наставе су: предавања, рачунарске вежбе, израда пројектних задатака и консултације. На предавањима се излазу садржаји предмета и стимулише се активно учешће студената. Практични део студенти савладавају радом на рачунару. Рачунарске вежбе се раде у Ц/Ц++ програмском језику уз коришћење помоћних OpenCV, PCL i OpenGL библиотека за компјутерску визију и графику. На рачунарским вежбама се такодје ради са видео камерама и преко специјално направљених програма се ради видео аквизиција са више камера.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Владимир ЗлоколицаНапредне приказне технологије - Скрипта2010Факултет Техничких наука, Нови СадСрпски језик
Richard Hartley, Andrew Zisserman Multiple View Geometry in Computer Vision 2004 Cambridge University PressЕнглески
Szeliski, R.Computer vision: algorithms and applications2011Springer, LondonЕнглески
Edward Angel, Dave ShreinerInteractive Computer Graphics - A top down approach with shader-based OpenGL2011Addison-WesleyЕнглески
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Предметни(пројектни)задатакдада25.00
Предметни пројекатдада35.00
Присуство на предавањимадане5.00
Присуство на рачунарским вежбамадада10.00
Теоријски део испитанеда30.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Кекељевић др Игор
Ванредни професор

Предавања
Недостаје слика

Крстановић др Лидија
Ванредни професор

Предавања
Недостаје слика

Варга Марија
Асистент-мастер

Рачунарске вежбе
Недостаје слика

Голић Соња
Асистент-мастер

Рачунарске вежбе