Предмет: Акустика и аудио техника у мултимедији (12 - EK312L)


Основне информације

КатегоријаСтручно-апликативни
Научна областТелекомуникације и обрада сигнала
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ5
Матичне организационе јединице предмета

Департман за енергетику, електронику и телекомуникације
Програм предмета

Програм се примењује од 01.02.2008..

Звук је важан део мултимедијалних анимација, видео клипова, рачунарских игрица и филма. Треба разумети природу звука и његове основне карактеристике. Објаснити шта и како човек чује, како разликује ниво и фреквенцијски садржај звука и како опажа правац у ком се налази извор звука. Објаснити како на пренос и перцепцију звука утичу затворени простори као што су собе и студијски простори. Детаљније представити аудио сигнале (говор и музику), аудио технику за снимање и репродукцију, као и алате за анализу и обраду звука у мултимедијалном окружењу на рачунару.
Студенти ће научити како настају и како се простиру звучни таласи, шта човек чује и како звук утиче на човека, како се звук снима, преноси и репродукује. Разумеће разлике у понашању звука у отвореном и затвореном простору и умеће да оцене акустички амбијент (у погледу разумљивости говора и квалитета музике), да изаберу и поставе аудио технику за снимање говора, музике и амбијенталног звука. Научиће да помоћу рачунара обраде аудио снимке и уклопе их у мултимедијално окружење.
•Физичке карактеристике звука (законитости настајања и простирања звучних таласа). •Перцепција звука (чујно подручје; бинаурална локализација звука и ефекат маскирања, карактеристике говора и музике). • Микрофони, звучници и слушалице (принципи рада и карактеристике; микрофонски низови за 3D снимање звука). •Аудио миксете (аудио-визуелне контроле, регулација нивоа, филтри, регулација динамике и реверберације, мониторинг и монтажа звука, вишеканално снимање звука (5.1, 7.1, 10.2,...)). •Акустички квалитет професионалних простора и система за снимање и репродукцију звука (објективна мерења и субјективна испитивања параметара звучног поља, оптимални услови снимања и репродукције звука). •Аудио системи за снимање говорног и музичког програма и звучне ефекте (избор и поставке микрофона, звук за филм и видео). •Формати снимања, преноса и записа аудио информација у мултимедијалном окружењу на рачунару (MIDI, MPEG, HD и 3D звук). •Виртуални просторни звук (3D просторно процесирање звука коришћењем двоканалног снимања и репродукције, кодовање и декодовање у системима за обликовање виртуалног просторног звука). •Професионални аудио системи подржани рачунаром за снимање и репродуцију звука, управљање аудио миксетом, програмска решења за уређивање и обраду музике, вишеканални системи и њихова компатибилност, размена програмског материјала (Sound Forge). •Пројектовање озвучења отворених и затворених простора. Микрофонски и звучнички системи за висококвалитетну репродукцију.
Предавања се изводе користећи Power Point презентације које су доступне студентима у .pdf формату. Презентације с посебно креираним аудио и видео прилозима и анимацијама демонстрирају и илуструју кључне детаље на предавањима. Први део курса (акустика) праћен је аудиторним вежбама. Други део курса (аудио техника) праћен је вежбама у Лабораторији за акустику и говорне технологије на ФТН. Организована је и посета Радио Новом Саду, где се студенти практично упознају с аудио техником, музичким и говорним студијима, глувом собом и драмским комплексом. Предвиђена је израда семестралног рада чија одбрана представља једну од предиспитних обавеза. Самостални део рада студента подржан је преко web портала Катедре за телекомуникације и обраду сигнала - www.ktios.net.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Петар Правица, Драган Дринчић“Електроакустика”2006ВИСЕР БеоградСрпски језик
Миомир Мијић“Аудио системи”2011Академска мисао, БеоградСрпски језик
Владо ДелићСкрипта са предавања2012www.ktios.net Српски језик
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Тестдада10.00
Тестдада10.00
Писмени део испита - комбиновани задаци и теоријанеда50.00
Колоквијумдане20.00
Презентацијадада10.00
Семинарски раддада20.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Делић др Владо
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Сузић Синиша
Доцент

Аудиторне вежбе
Недостаје слика

Сузић Синиша
Доцент

Лабораторијске вежбе
Недостаје слика

Николић Душан
Лаборант

Организација извођења лабораторијских вежби-лаборанти