Предмет: Менаџмент иновација и промена (17 - IM1206)


Основне информације

КатегоријаСтручно-апликативни
Научна областПроизводни и услужни системи, организација и менаџмент
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ5
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2013..

Циљ предмета Менаџмент иновација и промена јесте да омогући студентима да разумеју концепте иновација и промена, њихове међузависности и да на бази тог разумевања развију знања и вештине неопходне за управљање иновацијама и променама. Циљ предмета је да код будућих инжењера развије способности (1) анализе досадашњег и будућег развоја технологије и тржишта повезаног са одређеним производом/услугом или процесом; (2) препознавања извора промена унутар и ван организација; и (3) синтезе одговарајућих стратегија за управљање иновацијама и променама. Додатно, студенти ће стећи основна знања о елементима и заштити интелектуалне својине.
Студенти који одслушају предмет, изврше предиспитне обавезе и положе испит стичу компетенције да: (1) користе алате за анализу развоја технологије и тржишта повезаног са одређеним производом/услугом или процесом; (2) да на основу резултата анализе изводе закључке, предлажу и упоређују различите иновационе стратегије; (3) обликују акциони план којим се врши примена одабране стратегије и (4) учествују у примени стратегије кроз развој самосталног (на технологији заснованог) предузетничког подухвата или у предузећу са позиције инжењера који се бави развојем нових производа, који води истраживачки тим или се налази на руководећој позицији. Такође, биће оспособљени да анализирају контекст промене у различитим организацијама и дефинишу стратегије и планове за усвајање и креирање промена.
Предмет разматра област менаџмент иновација и промена из две различите перспективе: перспективе малих, брзо растућих иновативних фирми и перспективе великих компанија у приватном сектору. Кључне промене у организацији и спољашњем окружењу. Препознавање, избор, усвајање и реаговање. Различити модели управљања променама; детаљан опис Адижесовог модела управљања променама. Доношење квалитетних одлука. Елементи ефикасног спровођења одлука у предузећу. Стратегије спровођења промена. Организација и промене, утицај иновационих активности на промене у предузећу. Управљање променама у условима кризе. Типологија иновација. Иновације и промене. Иновација као менаџмент и инжењерски процес. Модели иновационих процеса од идеје до реализације. Иновационе стратегије. Иновација и утицај технолошких трајекторија; Унутрашњи процеси и ресурси; Улога интелектуалне својине у менаџменту иновација. Карактеристике иновативних организација (типови, карактеристике, организациона структура и организациона култура). Иновациони радар.
Настава на предмету се одвија кроз предавања и вежбе. Предавања комбинују теорију и практичне примере који су основа за дискусију. Предавања делом реализују гостујући предавачи. У оквиру вежби, рад ће се одвијати у групама и самостално. Део вежби се одвија кроз посету одговарајућим организацијама – пословним инкубаторима, Заводу за интелектуалну својину и сл.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Isak AdižesUpravljanje promenama - dopunjeno i revidirano izdanje2015Adizes SEE, Novi SadСрпски језик
Текић, Ж., Бороцки, Ј.,Менаџмент иновација и промена - електронска скрипта2019Факултет техничких наука, Нови СадСрпски језик
B.Senior, S.SwailesOrganizational Change2010Pearson Educational LimitedЕнглески
Dawson, ‎P., Andriopoulos, C. Managing change, creativity and innovation2014SAGE Publications, LA, USAЕнглески
Kaufman, J., Woodhead, R.Stimulating innovation in products and services: with function analysis and mapping/eng>2012Wiley-Interscience, HobokenЕнглески
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Присуство на вежбамадада5.00
Писмени део испита - комбиновани задаци и теоријанеда70.00
Присуство на предавањимадада5.00
Семинарски раддада20.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Бороцки др Јелена
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Фајси Ангела
Асистент са докторатом

Аудиторне вежбе
Недостаје слика

Фајси Ангела
Асистент са докторатом

Рачунарске вежбе
Недостаје слика

Перић Александра
Асистент

Рачунарске вежбе