Предмет: Примена радио и микроталаса у медицини (17 - BMI108)


Основне информације

КатегоријаСтручно-апликативни
Научна областЕлектроника
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ5
Матичне организационе јединице предмета

Департман за енергетику, електронику и телекомуникације
Програм предмета

Програм се примењује од 02.11.2012..

Стицање основних знања из области простирања радио и микроталаса, као и механизмима њихове интеракције са ткивима. Упознавање са применама радио и микроталаса у дијагностичке и терапијске сврхе. Оспособљавање студената за разумевање принципима рада и пројектовања пасивних микроталасних компоненти и кола који се користе у модерним медицинским уређајима.
Основна теоријска знања о простирању радио и микроталаса кроз ткива и механизмима њихове интеракције који имају примену у дијагностичке и терапијске сврхе. Способност разумевања принципа рада, могућности и ограничења микроталасних компонената и кола за савремене медицинске уређаје, као и за бежичне системе актуелне и следеће генерације (5G).
Електромагнетски спектар. Подела радио и микроталаса. Електромагнетско зрачење и здравље људи. Максвелова теорија електромагнетских таласа у временском и комплексном (фреквенцијском) домену. Простирање електромагнетског таласа у средини без губитака и са губицима (константа простирања, коефицијент слабљења, таласна импеданса, дубина продирања). ТЕМ, ТЕ, ТМ и хибридни таласи. Енергија и снага. Поинтингов вектор. Специфична апсорбована снага–SAR. Поларизација електромагнетског таласа. Рефлексија и трансмисија. Стојећи електромагнетски талас. Појам резонанце. Принцип рада резонантних кола (редно и паралелно резонантно коло, неоптерећени и оптерећени фактор доброте, ширина пропусног опсега). Водови (једначине телеграфичара, константа простирања, карактеристична и улазна импеданса, коефицијент стојећег таласа–SWR, фазна и групна брзина). Водови без губитака. Водови без дисторзије. Четвртталасни трансформатор импедансе. Редна веза два вода (повратни губици и унесено слабљење). Подешеност генератора на вод за максималан пренос снаге. Коњуговано подешавање. Коаксијални вод. Планарни водови (микротракасти и тракасти). Таласоводи. Основна теорија пријемних и предајних антена. Примена микроталасних антена у медицини. Својства ткива у РФ и микроталасном опсегу. Диелектрична спектроскопија ткива. Механизми интеракције радио и микроталаса са биолошким ткивом. Биотоплотна једначина. Примена микроталаса у медицинској дијагностици. Терапијске примене ефекта загревања ткива путем радио и микроталаса. Краткоталасна и микроталасна дијатермија (примена у реуматологији и спортској медицини). Хипертермија. Радиофреквенцијска и микроталасна аблација (примена у онкологији, кардиохирургији и урологији).
Предавања. Аудиторне вежбе. Консултације.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Changzhi Li, Mohammad-Reza Tofighi, Dominique Schreurs, Tzyy-Sheng HorngPrinciples and Applications of RF/Microwave in Healthcare and Biosensing2016Academic PressЕнглески
Farid Dowla, Faranak NekoogarRadio Frequency/Microwave Technology in Medicine2016Walter de GruyterЕнглески
André Vander Vorst, Arye Rosen, Youji KotsukaRF/Microwave Interaction with Biological Tissues2006John Wiley & Sons Енглески
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Тестдада10.00
Тестдада10.00
Присуство на вежбамадада5.00
Домаћи задатакдада5.00
Писмени део испита - комбиновани задаци и теоријанеда70.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Секулић др Далибор
Ванредни професор

Предавања
Недостаје слика

Гајдобрански Ђорђе
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Секулић др Далибор
Ванредни професор

Аудиторне вежбе