Предмет: Методе и технике управљања пројектима (17 - IZOO18)


Основне информације

КатегоријаТеоријско-методолошки
Научна областПроизводни и услужни системи, организација и менаџмент
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ4
Матичне организационе јединице предмета

Тренутно нема података о матичним организационим јединицама предмета!
Програм предмета

Програм се примењује од 29.05.2014..

Упознавање студената са појмом пројекат, значајним процесима за управљање пројектима и стицање знања и вештина потребних за покретања и управљање пројектима унапређења и примене савремених технологија. Усвајање знања о постојећим стандардима и методологијама (PMI, IPMA) и неопходности практичне примене знања управљања пројектима у свим пословним подручјима. Кроз предмет се приказује како сложени пројекти у области информационих технологија (ИТ) могу бити ефективно испланирани, реализовани и надзирани, који алати и методе се користе у појединим фазама развоја и на који начин се све то примењује у пракси.
Након одслушаног предмета студенти ће бити оспособљени за иницирање пројеката, самостално решавање конкретних задатака, упознати са основним процесима, контролама и савременим методама (агилно управљање пројектима, /Scrum/, MSF) које се користе у примени нових технологија и обучени за учествовање и вођење пројеката, за спровођење анализа и извештавање, ефикасно коришћење података, спровођење анализа општег стања компанија и креирање графичких резултата, комуницирање са релевантним стејкхолдерима и обезбеђење решења на основном нивоу сложености проблема.
Уводна разматрања о пројектима; Стандарди и методологије управљања пројектима (PMI, IPMA...); Управљање опсегом пројекта; Управљање интеграцијом; Управљање временом; Управљање трошковима; Управљање квалитетом пројекта; Управљање ресурсима; Управљање комуникацијом на пројекту; Управљање ризиком; Управљање набавком; Методологије управљања пројектима развоја базираног на ИТ; Функционална декомпозиција система коришћењем IDEF0 методологије; Агилно управљање пројектима; Scrum методологија; PRINCE2 методологија; MSF (Microsoft Solutions Framework) агилне методе пројектовања.
Метод извођења наставе базиран је на мултимедијалним предавањима и рачунарским вежбама. На предавањима се објашњавају основни модели и теоријски прилази, а на конкретним примерима показује се примена стечених знања. На рачунарским вежбама се настава обавља у интерактивној форми кроз коришћење алата за моделовање. Метод извођења наставе подразумева да се најмање четрдесет процената времена посвети активном учешћу студената.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Морача, С.Управљање ИТ пројектима2018Факултет техничких наука, Нови СадСрпски језик
Група аутораВОДИЧ кроз корпус знања за управљање пројектима : (ПМБОК Водич) - четврто издање2010Факултет техничких наука, Нови СадСрпски језик
Fioravanti, F.Skils for Managing Rapidli Changing IT Projects, 2006IRM Press, USAЕнглески
Cleden, D.Managing Project Uncertainty2017RoutledgeЕнглески
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Предметни пројекатдада45.00
Присуство на предавањимадада5.00
Теоријски део испитанеда50.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Лалић др Бојан
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Морача др Слободан
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Вуковић Марко
Асистент

Рачунарске вежбе
Недостаје слика

Савковић Милена
Асистент

Рачунарске вежбе