Пројекти додељени младим и перспективним истраживачима ФТН-а


18.11.2013. - 07:39
У оквиру шестог позива програма TEMPUS IV Универзитет у Новом Саду пријавио је 15 координаторских и 58 партнерских пројеката, што представља рекордан број пријава поднетих на нашем универзитету када је TEMPUS програм у питању. Извршна агенција Европске комисије за праћење програма у области образовања, културе и медија је одобрила реализацију и доделила средства за укупно 171 пројекат, од којих три координаторска пројекта са Универзитета у Новом Саду чију ће реализацију Европска комисија финансирати у наредне три године. Факултет техничких наука добио је два пројекта где су руководиоци доц. др Жељко Текић са Департмана за индустријско инжењерство и менаџмент и Владимир Тодоровић, шеф Службе за међународну сарадњу ФТН-а и докторанд на Индустријском инжењерству.

Темпус пројекат под “Mastering Innovation in Serbia through Development and Implementation of Interdisciplinary Post-Graduate Curricula in Innovation Management” (MAIN) којим ће у наредне три године руководити доц. Текић говори о јачању иновативног капацитета Србије путем модернизације система високог образовања у Србији, као и обезбеђивање квалитетних људских ресурса кроз развој и реализацију интердисциплинарног студијског програма у области иновативног менаџмента.

Циљ пројекта под називом “Fostering students and open innovation in university - industry collaboration” (iDEA Lab) којим руководи Владимир Тодоровић је поспешивање могућности запошљавања и самозапошљавања свршених студената Универзитета кроз јачање њихових предузетничких вештина и њихово мотивисање за оснивање старт-уп компанија. Како Тодоровић објашњава за ФТН новине iDEA lab ће представљати креативни простор опремљен неопходним ресурсима (хардвером и софтвером) и нудиће студентима и младим истраживачима програме обуке за предузетништво, могућност умрежавања и повезивања са колегама комплементарних знања и интересовања, менторско вођење од стране искусних предузетника и представљање идеја потенцијалним инвеститорима.