Обавештење о употреби CANVAS система


14.10.2021. - 09:01 

LMS (Learning Management System, Систем за трансфер знања) Canvas је већ скоро годину дана у употреби на Факултету техничких наука и налази се на web адреси https://canvas.ftn.uns.ac.rs. Корисници система су наставници, асистенти и студенти, како је уписано у реализацији наставе.


Canvas све податке преузима из Студентске службе и ако је потребна нека измена, то је потребно решити преко званичних канала Студентске службе.
Сви корисници су евидентирани својом e-mail адресом која је регистрована у службама ФТН-а. То су искључиво адресе из uns.ac.rs домена. Сваки корисник треба да обезбеди приступ свом e-mail  сандучету, јер на њега може да пошаље захтев за промену Canvas лозинке.
E-mail сандучићима из uns.ac.rs домена се може приступити са https://portal.uns.ac.rs.
Прво логовање на Canvas се врши кликом на линк Forgot password и уношењем e-mail адресе (username@uns.ac.rs) на коју желите да се пошаље линк за поставку лозинке.


Предмети и матичне књиге су убачени по стању из акредитација 2003. све до 2020. године.
Везивање наставника, асистената и студената за предмете ће од 14. 10. 2021. бити по стању реализације наставе и уписаним студентима у школској 2021/22. Уписани студенти ће се појавити на оним предметима које имају неположене.

На Canvas систему наставници и асистенти треба да остављају материјал који ће студентима омогућити праћење предмета. Постоји могућност комуникације наставника и асистената са студентима који имају неположен предмет.
Студент који положи предмет се брише из листе студената који могу да виде тај предмет, стога жељени материјал треба да преузму пре него што положе предмет.
Стање информација у Студентској служби и Canvas система се усклађује свакодневно.

Прелазак на нову генерацију и учесници наставе се усклађују са новом школском годином средином октобра, ове године 14. 10. 2021.

Садржај предмета се не брише. Наставници и асистенти могу да надограђују и мењају садржај предмета без бриге да ће бити обрисан.

Упутства о употреби Canvas система се постављају на страници https://canvas.ftn.uns.ac.rs/support/. На дну странице је линк за слање захтева за подршку https://canvas.ftn.uns.ac.rs/support/projects/ftn-canvas/issues/new. На тој страници није потребно логовање, а као owner-e-mail  треба унети e-mail адресу на коју желите да добијете одговор. То не мора бити адреса из uns.ac.rs домена. Даља комуникација са системом за подршку се одвија преко e-mail (добро пратити упутства).
Приметите разлику да на MS Teams наставници и асистенти имају комуникацију само са студентима који текућег семестра слушају предмет. На MS Teams се садржај брише на крају семестра.