Одржано 28. Републичко такмичење ученика машинских/техничких школа


24.05.2023. - 08:15 

Департман за производно машинство Факултета техничких наука и Средња машинска школа из Новог Сада били су домаћини 28. Републичког такмичења ученика средњих машинских/техничких школа Републике Србије које је одржано 20. и 21. маја 2023. године на Факултету техничких наука.

Такмичење су званично отворили домаћини такмичења, Владимир Гавранић, директор средње машинске школе Нови Сад и проф. др Дејан Лукић, директор Департмана за производно машинство ФТН-а. Отварање су увеличали и г-дин Милан Грујин, начелник Школске управе као представник Министарства просвете Републике Србије, г-дин Радован Ковачевић, начелник Градске управе за образовање, као и проф. др Себастиан Балош, продекан за инвестиције и сарадњу са привредом ФТН-а.

Током два дана такмичења, у виду практичног и теоријског дела, више од 110 ученика из 33 средње машинске/техничке школе широм Србије имало је прилику да се такмичи у 7 дисциплина:
1. Статика
2. Компјутерска графика – 2D
3. Моделирање машинских елемената и склопова – 3D
4. Програмирање компјутерски управљаног струга – ручно програмирање
5. Програмирање компјутерски управљане глодалице – ручно програмирање
6. Програмирање компјутерски управљаног струга – CAD/CAM програмским пакетом
7. Програмирање компјутерски управљане глодалице – CAD/CAM програмским пакетом.

Првог дана такмичења ментори и наставници су имали прилику да се упознају са знаменитостима Петроварадинске тврђаве и ужег центра града. Другог дана такмичења за ученике, наставнике и све заинтересоване био је организован обилазак и презентовање великог броја лабораторија Департмана за производно машинство ФТН-а.

Потпуна реализација овог догађаја не би била могућа без компанија, пријатеља факултета:
Robert Bosch D.O.O. – Шимановци
Grundfos Srbija D.O.O. – Инђија
Elmed D.O.O. – Темерин
Solfins D.O.O. – Београд
Teamcad D.O.O. – Земун
Metalfer D.O.O. – Сремска Митровица
FKL D.O.O. – Темерин
који су за прва три места у свим дисциплинама такмичења обезбедили вредне награде, као што су 3D штампачи, 27“ монитори, таблети S6 и паметни сатови, 3D мишеви и др..
Сваки такмичар добио је два дана бесплатне online обуке за рад у софтверима који су под покровитељством компаније Solfins и TeamCAD. Поред главних награда, додељене су и захвалнице свим спонзорима и пријатељима такмичења. У сарадњи са Градском управом за образовање обезбеђен је лаптоп за ученике Техничке школе из Косовске Митровице, који су такође били учесници манифестације.

Ово такмичење пружило је платформу за демонстрирање вештина, креативности и иновација младих ученика и вероватно будућих инжењера. Њихова страст према машинству и техници, као и жеља за усавршавањем очарала је све присутне.

Такмичење се традиционално одржава под покровитељством Министарства просвете и Заједнице машинских школа Републике Србије.
 

Није могуће приказати слику.
Није могуће приказати слику.
Није могуће приказати слику.
Није могуће приказати слику.
Није могуће приказати слику.
Није могуће приказати слику.
Није могуће приказати слику.
Није могуће приказати слику.
Није могуће приказати слику.
Није могуће приказати слику.
Није могуће приказати слику.
Није могуће приказати слику.