Одржана Свечана академија поводом 64 године постојања и 50 година имена Факултет техничких наука


20.05.2024. - 11:17 

Свечаном академијом одржаном у суботу, 18. маја 2024. године у Градској концертној дворани обележено је 64 године од оснивања и 50 година од стицања имена Факултет техничких наука.

Свечаност којој је присуствовао велики број високих представника државних, покрајинских, верских, образовних институција, компанија, студената, представника медија, гостију из земље и региона била је прилика да се осврнемо на традицију високог образовања и иновација дугу више од пола века, прославимо досадашње успехе али и поставимо темеље за године које долазе.

Госте је, на самом почетку поздравио проф. др Борис Думнић, в. д. декана Факултета и оснивање Машинског факултета у Новом Саду 1960. године а потом и његово прерастање у Факултет техничких наука 1974. назвао несумњиво једним од највећих догађаја у научној и стручној јавности Републике Србије и шире јер окупљањем техничких струка и оснивањем овакве снажне институције, на прави начин је истакнута улога образовања, научно-истраживачког рада и трансфера знања у привредне делатности.

„Међу близу 3000 нових студената, који се уписују сваке године, препознајемо потенцијал и градимо нове генерације спремне да својим знањем, и способношћу да знање деле, стигну и буду у врху академске и привредне заједнице савременог света“, истакао је проф. Думнић.

На свечаности су додељене повеље за успешну сарадњу и изузетан допринос развоју Факултета техничких наука Српској православној цркви, Граду Новом Саду, Влади АП Војводине, Скупштини АП Војводине и Влади Републике Србије а у име институција присутнима су се обратили: ректор Универзитета у Новом Саду, проф. др Дејан Мадић, епископ мохачки г. Дамаскин, градоначелник Града Новог Сада, господин Милан Ђурић, покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност, проф. др Бранко Маркоски, председник Скупшитне АП Војводине господин Балинт Јухас и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре господин Горан Весић.

Својим присуством догађај су увеличали и министарка привреде, госпођа Адријана Месаровић, министар информисања и телекомуникација, господин Дејан Ристић, Ненад Иванишевић, покрајински секретар за привреду и туризам, Смиљка Јовановић, покрајински секретар за финансије, Александар Софић, покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу као и Немања Ерцег, покрајински секретар за урбанизам и заштиту животне средине и др.
Сваке године поводом свог рођендана Факултет најбољим студентима додељује награде. Награде се додељују по групама студијских програма за остварен укупан просек изнад 9,50 на основним и мастер студијама за школску 2022/23. годину.   

Овогодишњи лауреати су:
1. МАРКО ЊЕГОМИР – награда “Милева Марић Ајнштајн”
2. ЈЕЛЕНА ЂЕРИЋ – награда “Никола Тесла”
3. СЛАЂАНА ЈОВАНОВИЋ – награда “Милутин Миланковић”
4. АНДРЕА КОВАЧЕВИЋ – награда “Живојин Ћулум”
5. ИГОР БАБИЋ – награда “Драгутин Зеленовић”

На свој рођендан Факултет додељује и награде запосленима који су у протеклој години остварили врхунске резултате. Ове године добитници награда су:
1. проф. др СТЕВАН МИЛИСАВЉЕВИЋ, Департман за индустријско инжењерство и менаџмет – награда за најбоље оцењеног наставника
2. СТЕФАН ПЕЈИЋ, асистент, Департман за архитектуру и урбанизам – награда за најбоље оцењеног сарадника
3. проф. др НИКОЛА ВОЈНОВИЋ, Департман за енергетику, електронику и телекомуникације – награда за остварен резултат у научноистраживачком раду
4. проф. др НЕМАЊА СТАНИСАВЉЕВИЋ, Департман за заштиту животне средине и заштите на раду - награда за остварене резултате у сарадњи са привредом
5. ТИЈАНА МОЦЕЉ, Служба за маркетинг - награда за остварене резултате у раду стручних служби
6. ГОСПА ЂАЈИЋ, Студентска служба – Специјална награда за дугогодишњи допринос и посвећеност у раду

Овогодишњи добитник захвалнице за успешну сарадњу и значајан допринос развоју и унапређењу наставног и истраживачког капацитета Факултета је компанија Schneider Electric доо Нови Сад. У име компаније награду “Бизнис партнер” примио је господин Драгољуб Дамљановић, директор развојног центра Schenider Electric-а у Србији.

Велику част Факултету својим присуством и надахнутом интерпретацијом указао је један од најпознатијих виолиниста данашњице, маестро Стефан Миленковић а културно уметнички програм упутпунио је и хор Гиманзије “Јован Јовановић Змај”.Више фотографија и кратак видео можете погледати у галерији.
 

Није могуће приказати слику.
Није могуће приказати слику.
Није могуће приказати слику.
Није могуће приказати слику.
Није могуће приказати слику.
Није могуће приказати слику.
Није могуће приказати слику.
Није могуће приказати слику.