Предмет: Производне и услужне технологије (17 - IM1016)


Основне информације

КатегоријаНаучно-стручни
Научна областПроизводни и услужни системи, организација и менаџмент
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ6
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2013..

Основни циљ предмета је упознавање студената са основама реализације производа и услуга у различитим областима производних и услужних делатности. Полазећи од поделе на основне врсте производа (комадни, процесни, софтверски и услуге), у предмету се изучавају карактеристике њиховог процеса реализације, технологије које се примењују и савремени прилази у управљању производњом, рационализацији производње и обезбеђењу услова рада.
Студенти се, кроз пренета теоријска знања, приказане случајеве реализације конкретних производа и услуга и самостално решене задатке, оспособљавају за пројектовање технологије рада у производним и услужним предузећима.
Дефинисање основних појмова: предузеће као систем, делатност предузећа, врсте производа и карактеристике њиховог процеса производње, основни процеси у предузећу. Реализација производње: структура процеса производње, документација за производњу, начини реализације производње, савремени прилази у реализацији производње. Процеси производње за различите врсте производа: производња комадних производа, производња процесних производа, израда софтвера, пружање услуга. Време рада: структура времена рада, одређивање елемената времена рада, системи унапред одређених стандардних времена. Унапређење процеса рада: потреба сталног унапређења, поступак унапређења, методе и технике за унапређење процеса рада. Услови рада: услови радне околине, ергономски услови.
Предавања ће се обављати по тематским јединицама презентирањем теоријских основа и конкретних примера, уз коришћење средстава визуелизације. На вежбама ће се радити примери и конкретни задаци из тематских области, детаљно се обрађивати одређене методе за пројектовање и унапређење процеса рада, уз укључивање студената на самосталном решавању одређених задатака, при чему ће се максимално инсистирати на тимском раду.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Радаковић, Н., Ћосић, И.Основе производних и услужних технологија (електронска скрипта)2012Факултет техничких наука у Новом СадуСрпски језик
Swift, K, G, Booker, J, DProcess selection1997Arnold, LondonЕнглески
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Присуство на вежбамадада5.00
Писмени део испита - комбиновани задаци и теоријанеда70.00
Присуство на предавањимадада5.00
Семинарски раддада20.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Симеуновић др Ненад
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Пенчић Марко
Асистент

Аудиторне вежбе
Недостаје слика

Славић Драгана
Асистент

Аудиторне вежбе