Предмет: Примена дигиталне обраде сигнала у телекомуникацијама (17 - S0151)


Основне информације

КатегоријаТеоријско-методолошки
Научна областТелекомуникације и обрада сигнала
МултидисциплинарнаНе
ЕСПБ5
Матичне организационе јединице предмета

Департман за енергетику, електронику и телекомуникације
Програм предмета

Програм се примењује од 01.10.2009..

Овај курс има образовни циљ да студентима пружи основна знања о дигиталној обради сигнала и њеној примени у телекомуникацијама. Циљ је да студенти након аналогних упознају и дигиталне сигнале и системе за њихову обраду, укључујући и методе њиховог пројектовања.
На предавањима студенти упознају основне алгоритме обраде сигнала у дискретном времену и најважније трансформације дискретних сигнала. Дигиталне филтре упознају кроз конкретне примере, а потом науче основне методе њиховог пројектовања уз коришћење одговарајућих софтверских алата. На основу стечених знања умеју да анализирају дати проблем, изаберу одговарајућу класу дигиталног филтра и методу пројектовања, изврше пројектовање и имплементацију дигиталног филтра. На вежбама стичу практична искуства са Matlab DSP Toolbox-ом. Студенти ће знати да идентификују и квалификују потенцијалне проблеме у имплементацији дигиталних филтара и да нађу решење. Цео курс даје осврт на примене у телекомуникацијама.
• Дискретни сигнали и системи. • Трансформације дискретних сигнала и везе међу њима (ZT, FTD, DFT). • Брза FT и брза конволуција. • Примери дигиталних FIR и IIR филтара и њихове карактеристике. • Основне методе пројектовања дигиталних филтара. • Примене у телекомуникацијама.
Читав ток предавања (3 часа недељно) континуирано је праћен синхронизованим аудиторним и рачунарским вежбама (по 1 час). Предавања изводи професор користећи PowerPoint презентације које су доступне студентима у .pdf формату. На аудиторним вежбама решавају се лакши задаци спектралне анализе дигиталних сигнала и пројектовања дигиталних филтара. Комплетно градиво праћено је вежбама у Рачунарском центру ФТН, где студенти стичу практично искуство у раду са софтверским алатима за дигиталну обраду сигнала. Припрема за вежбе и израда домаћих задатака врши се преко Web портала Катедре помоћу посебно креираних on-line вежби. Стечена теоријска знања проверавају се у току семестра у форми тестова, а на завршном испиту се врши провера укупно стечених знања на курсу.
АуториНазивГодинаИздавачЈезик
Сечујски, М., Јаковљевић, Н., Делић, В.Дигитална обрада сигнала2019Факултет техничких наука, Нови СадСрпски језик
Сечујски, М. и др.Збирка задатака из дигиталне обраде сигнала2007Факултет техничких наука, Нови СадСрпски језик
Милан Сечујски, Никша Јаковљевић, Владо ДелићПрезентације са предавања и on-line вежбе преко web портала Катедре за телекомуникације и обраду сигнала2014Интерни материјалСрпски језик
Јаковљевић, Н., и др.Практикум из дигиталне обраде сигнала2016Факултет техничких наука, Нови СадСрпски језик
Предметна активностПредиспитнаОбавезнаБрој поена
Тестдада10.00
Тестдада10.00
Тестдада10.00
Завршни испит - I деонене35.00
Писмени део испита - комбиновани задаци и теоријанеда70.00
Име и презимеВид наставе
Недостаје слика

Сечујски др Милан
Редовни професор

Предавања
Недостаје слика

Јаковљевић др Никша
Ванредни професор

Аудиторне вежбе
Недостаје слика

Симић др Никола
Асистент са докторатом

Рачунарске вежбе
Недостаје слика

Нинковић Вукан
Асистент

Рачунарске вежбе