Predmet: Sociologija i ekonomika građevinarstva (06 - GG02)


Osnovne informacije

KategorijaAkademsko-opšteobrazovni
Naučna oblast
MultidisciplinarnaNe
ESPB3
Matične organizacione jedinice predmeta

Departman za građevinarstvo i geodeziju
Program predmeta

Program se primenjuje od 01.10.2005..

1.Osposobljenost inženjera da shvate društveni značaj i ulogu tehnike u razvoju društva, pozitine i negativne uticaje tehnike na razvoj društva i čoveka, kao i vlastiti društveni značaj i odgovornost u stvaranju humanog društva.2.Sticanje osnovnih znanja o ekonomskom aspektu privređivanja u građevinarstvu.
1.Sticanje socioloških saznanja o osobinama, izvorima, društvenim funkcijama i stvaraocima tehničkog sazananja; znanja o uticaju prirode društvenih sistema na razvoj tehnike i uticaju tehnike na razvoj društva; znanja o uticaju tehnike na procese globalizacije. 2. Osposobljenost građevinskih inženjera za praćenje društveno-ekonomskih procesa i primena stečenog znanja u racionalnom koriščenju svih potencijala u oblasti građevinarstva.
1. Tehničko saznanje: osobine tehničkog saznanja, društvene funkcije tehnike, izvori tehničkog saznanja, stvaraoci tehničkog saznanja, širenje tehničkog saznanja, naučno-tehnički potencijal, odnos nauke i tehnike, tehnika i etika, tehnika i kultura, tehnika i čovek, tehnika i sloboda, tehnika i svest.Odnos tehnike i društva: uticaj društva na razvoj tehnike-razvoj tehnike u predkapitalizmu, razvoj tehnike u kapitalizmu; uticaj tehnike na razvoj društva-sakupljačka društva, agrarna društva, industrijsko društvo, informatičko društvo.Tehnika i globalizacija: uzroci i dimenzije globalizacije, uticaj globalizacije na život ljudi i kulturu, globalizacija i nejednakosti, tehniloški jaz, beg mozgova; tehnika i ekološka kriza-elektronski virusi, globalno zagrevanje, genetski modifikovana hrana, tehnički rizici, tehničko društvo kao rizično društvo. 2. Uloga građevinarstva u privrednom sistemu.Poslovni sistemi u građevinarstvu.Angažovanje i trošenje sredstava.Utvrđivanje troškova i cena.Ekonomski principi poslovanja i ostvarivanje poslovnog uspeha.
Na predavanjima se izlaže problem, a zatim se otvara rasprava u kojoj studenti mogu da postavljaju pitanja, da daju primedbe i dopune izloženo gradivo.
AutoriNazivGodinaIzdavačJezik
Rados RadivojevićTehnika i društvo2004Fakultet tehničkih nauka, Novi SadSrpski jezik
Entoni GidensSociologija2003Ekonomski fakultet, BeogradSrpski jezik
Erika MaleševićEkonomika u građevinarstvu i osnovi menadžmenta1999UN. GF. SuboticaSrpski jezik
Ivo MarinićEkonomske analize u građeviinarstvu (2 izdanje)2002Fakultetet tehničkih naukaSrpski jezik
Radoš RadivojevićSociologija rada2005ZbornikSrpski jezik
Rudi VoltiAn Introduction to the Sociology of Work and Occupations2007Sage PublicationsEngleski
Clifton D. Bryant, Dennis L. Peck21st Century Sociology: A Reference Handbook2007Sage PublicationsEngleski
Predmetna aktivnostPredispitnaObaveznaBroj poena
Testdada50.00
Prisustvo na predavanjimadada10.00
Usmeni deo ispitaneda40.00
Ime i prezimeVid nastave
Nedostaje slika

Radivojević dr Radoš
Redovni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Malešević dr Erika
Redovni profesor

Predavanja