Predmet: Fotografija (17 - F504I3)


Osnovne informacije

KategorijaStručno-aplikativni
Naučna oblastFotografija i novi vizuelni mediji
MultidisciplinarnaNe
ESPB5
Matične organizacione jedinice predmeta

Departman za arhitekturu i urbanizam
Program predmeta

Program se primenjuje od 01.10.2004..

Predmet Fotografija ima za cilj da studente iz tehničkog polja upozna sa stvaralačkim, tehnološkim i istorijskim okolnostima vezanim za ovaj medijum. Stvaralačko umetnički aspekat ima za zadatak da studente uputi u umetničke procese čime će obogatiti njihovu kreativnost i u drugim poljima delovanja. Upoznavanje sa tehnološkim i istorijskim razvojem fotografije će studentima omogućiti razumevanje tehničkih osnova fotografije i ustanoviti relacije između umetničkih i fotografskih zahteva i mogućnosti grafičke reprodukcije slike.
Kroz ovaj predmet studenti se upoznaju sa tehnologijom proizvodnje fotografskih slika i očekivanih zahteva u pripremi i realizaciji kreativnih projekata. Studenti usvajaju fotografsku terminologiju i stiču neophodna znanja koja im omogućavaju razumevanje društvenog i umetničkog značaja fotografskog medija. Krajnji ishod predmeta ogleda se u izradi završnog portfolija koji je rezultat stvaralačkih izazova u umetnosti fotografije. Kroz realizaciju portfolija studenti demonstriraju stečena znanja i veštine.
Predmet sadrži predstavljanje tehničkih i tehnoloških osnova fotografije, izbora iz istorijsko fotografskih tema i savremene fotografske produkcije na umetničkom i primenjenom planu. Tokom semestra se stalno radi na snimanju i ozboru fotorafija za ispitni portfolio. Predavanje u oktiru predmeta Fotografija sadrži sledeće celine: Moć fotografije, Istorija fotografije (nastanak i razvoj fotografskog procesa), Udov u fotografsku tehniku (delovi fotografskog aparata, osnovne kontrole), Vrste objektiva, Demonstracija fotografskog aparata, uticaj dubinske oštrine na izgled slike, Priroda (karakter) svetla i pozicija u odnosu na foto-aparat i modela, Umetnička fotografija/Fotografija kao umetnost, Principi reklamne fotografije, Tretman prostora u fotografiji, Realni i idejni prostor u fotografiji, Fotografska reportaža, Modna fotografija, Čitanje savremene fotografije
Nastava iz predmeta Fotografija ostvaruje se kroz seriju predavanja, časove kritičkog razmisljanja, praktične i računarske vežbe. U izvođenju nastave koriste se savremene metode i didaktička sredstva. Teorijski deo gradiva izlaže se na predavanjima, koja su ispraćena vizuelnom prezentacijom relevantnom za datu nastavnu jedinicu. Značajan segment čine kritičke radionice koje se sastoje od predavanja, razgovora i analize studentskih radova. Kroz praktične vežbe bliže će se obrađivati tehnika snimanja fotografskim aparatom i upotreba studijske rasvete. Računarske vežbe se oslanjaju na praktični deo gradiva na kojem se obrađuje materijal u grafičkim aplikacijama za obradu rasterskih slika. Pored navedenih oblika nastave redovno se održavaju i konsultacije.
AutoriNazivGodinaIzdavačJezik
Malić, G.Fotografija 19. veka2004Fotogram, BeogradSrpski jezik
Stepan, P. Icons of photography -The 20th Century1999PrestelEngleski
Vels, L.Fotografija2006Clio, BeogradSrpski jezik
Sontag, S.O fotografiji2009Kulturni centar, BeogradSrpski jezik
Rosenblum, N.A world history of photography2007Abbeville Press, New YorkSrpski jezik
Predmetna aktivnostPredispitnaObaveznaBroj poena
Prisustvo na vežbamadada5.00
Pismeni deo ispita - kombinovani zadaci i teorijaneda50.00
Kolokvijumneda20.00
Prisustvo na predavanjimadada5.00
Seminarski raddada20.00
Ime i prezimeVid nastave
Nedostaje slika

Vladušić dr Jelena
Docent iz polja umetnosti

Predavanja
Nedostaje slika

Vladušić dr Jelena
Docent iz polja umetnosti

Računarske vežbe