TREND 2023 - UNIVERZITET PRED NOVIM IZAZOVIMA


08.12.2022. - 13:30 

Univerzitet u Novom Sadu i Fakultet tehničkih nauka pozivaju sve zainteresovane da učestvuju na XXIX skupu Trendovi razvoja: “UNIVERZITET PRED NOVIM IZAZOVIMA" koji će se održati od 8. do 11. februara 2023. godine, i svojim radom doprinesu razvoju visokog obrazovanja u Srbiji.

Trend 2023 će se održati u Vrnjačkoj Banji u hotelu "Fontana".

Cilj "Trend-a" je diskusija o aktuelnim studijskim programima na univerzitetima i njihova usklađenost sa novim izazovima, potrebama savremene industrije i pogled na univerzitetsko obrazovanje od strane kompanija. Takođe, razmatraće se i osavremenjavanje nastavnog procesa kroz saradnju sa privredom u vidu dualnog modela studija, kao i novi trendovi i tehnologije u obrazovanju. Predstaviće se i održivi model finansiranja u visokoškolskim ustanovama i razmatrati potreba za značajnijim učešćem države u finansiranju univerziteta. Diskutovaće se procesi internacionalizacije univerziteta, mobilnosti studenata i profesora kroz Erazmus+, Bilateralne i druge projekte, kao i ostvareni rezultati u uspostavljanju i delovanju naučno-tehnoloških parkova i naučno-istraživačkih instituta. Razmatraće se položaj istraživanja i nauke na univerzitetima u pogledu povećanja vidljivosti istraživača i ustanova, kao i internacionalizacije. Na kraju, skup će doneti svoje zaključke koje će dostaviti svim relevantnim institucijama, učesnicima skupa i široj akademskoj zajednici.  

XXIX naučno-stručni skup, sada već brendiran i opšte poznat kao Trendovi razvoja – TREND 2023, nastavlja dugu tradiciju okupljanja univerzitetskih i drugih predstavnika visokog obrazovanja. Skup je stekao visoki renome, a njegov rad i zaključci zaokupljaju pažnju javnosti.

Teme skupa biće:

TEMA 1: DUALNI MODEL STUDIJA U VISOKOM OBRAZOVANJU
TEMA 2: NOVI TRENDOVI I TEHNOLOGIJE U OBRAZOVANJU
TEMA 3: FINANSIRANJE VISOKOŠKOLSKIH USTANOVA I OBEZBEĐENJE KVALITETA OBRAZOVANJA I ISTRAŽIVANJA
TEMA 4: NAPREDNI ALATI I METODE U OBRAZOVANJU
TEMA 5: SINERGIJA I POZICIJA UNIVERZITETA, NAUČNO-ISTRAŽIVAČKIH INSTITUTA I NAUČNO-TEHNOLOŠKIH PARKOVA

STUDENTSKA SEKCIJA: ORCID, Studentsko organizovanje kroz zajedničke projekte sa privredom, Iskustvo sa studentskim mobilnostima, Studentska praksa…

ROKOVI:
Prijava rada (abstrakt): 09. januar 2023.
Rok za dostavljanje rada: 16. januar 2023.
Radove slati preko on-line sistema: www.trend.uns.ac.rs