Zaposleni sa FTN-a rukovode i pomažu u izradi preko 800 vizira za medicinske radnike


10.04.2020. - 20:13 

Nastavnici Fakulteta tehničkih nauka priključili su se pokretu “Vizionari Srbije - Vojvodina” koji je za teritoriju Vojvodine i Grada Novog Sada u protekle tri nedelje izradio i raspodelio preko 800 vizira za medicinske radnike kao vid pomoći u borbi protiv virusa COVID-19.

Jedan od organizatora ove akcije na teritoriji Vojvodine je doc. dr Dejan Movrin sa Departmana za proizvodno mašinstvo koji rukovodi timom od 12 ljudi u kom se nalaze još tri asistenta sa Fakulteta tehničkih nauka: dr Bojan Banjanin sa Departmana za grafičko inženjerstvo i dizajn, Marko Vučić sa Departmana za arhitekturu i urbanizam i Ivan Knežević sa Departmana za mehanizaciju i konstrukciono mašinstvo. Od opreme sa FTN-a korišćeno je pet FDM štampača sa sva četiri departmana.

„S obzirom na nemogućnost ulaska u prostorije FTN-a odlučili smo da uređaje na kojima radimo donesemo kući i na njima štampamo plastične nosače za vizire. Tehnologija koja se koristi u izradi nosača predstavlja dosta spor proces, pa smo na dnevnom nivou proizvodili oko 100 nosača“ – ističe doc. Movrin i dodaje da je do sada poklonjeno preko 800 zaštitnih vizira isključivo medicinskom osoblju u zdravstvenim ustanovama na celoj teritoriji Vojvodine.

Osim FTN-a, u izradi plastičnih nosača učestvuju volonteri - fizička lica kao i preduzeća, dok se zaštitna folija laserom seče u firmi „Principessa modle“, u čijim prostorijama se ujedno vrši i sklapanje vizira. Kako bi raspodela bila što ravnopravnija i viziri stigli u prave ruke angažovana je i dr Zvezdana Domazet, koja je u stalnoj komunikaciji sa medicinskim ustanovama.
 

  • Nije moguće prikazati sliku.
  • Nije moguće prikazati sliku.
  • Nije moguće prikazati sliku.