Proslavljeno dve decenije Inženjerstva zaštite životne sredine na FTN-u


10.12.2019. - 13:36 

Departman za inženjerstvo zaštite životne sredine i zaštite na radu je 6. decembra 2019. godine, uz prisustvo brojnih zaposlenih, studenata, saradnika i prijatelja Departmana, proslavio 20 godina postojanja studijskog programa Inženjerstvo zaštite životne sredine na FTN-u.

Na svečanosti se obratio prof. dr Rade Doroslovački, dekan FTN-a koji je Departmanu uputio čestitke za dve decenije uspešnog obrazovanja inženjera u ovoj oblasti.

Prof. dr Dejan Ubavin, direktor Departmana podsetio je prisutne da je 1999. godine, kada je ovaj studijski program počeo da se realizuje, na FTN-u bilo desetak zaposlenih koji su se bavili ovom oblašću, nakon čega je usledio dinamičan razvoj. „U ovom trenutku nas na Departmanu ima preko 50 i sa velikim zadovoljstvom mogu da kažem da smo danas prepoznati u široj akademskoj zajednici, na međunarodnom niovu, kao i u saradnji s privredom u zemlji i okruženju“ - ističe prof. Ubavin.

Put rasta i vrednog rada na razvoju ove oblasti i samog Departmana prisutima je predstavila prof. dr Jelena Radonić, šef Katedre za inženjerstvo zaštite životne sredine, nakon čega je usledila dodela priznanja istaknutim pojedincima za poseban doprinos pružen ovom studijskom programu.

Zahvalnica za podršku u realizaciji obrazovnih i naučnoistraživačkih aktivnosti Departmana uručena je prof. dr Radetu Doroslovačkom, dekanu FTN-a.

Dr Sabolč Pap i Mladenka Novaković dobili su nagrade kao mladi istraživači za naučni doprinos u ovoj odnosno za poseban doprinos razvoju Laboratorije za monitoring životne i radne sredine, dok je Jasmini Kordić uručena Nagrada za najboljeg studenta ovog studijskog programa u prethodnih 10 godina.

Kao jedna od vrlo važnih karika u razvoju Departmana svakako je saradnja sa privredom u kojoj se posebno istakao prof. dr Đorđe Đatkov, dobitnik nagrade za izuzetan doprinos pružen u ovom aspektu.  

Posebno su nagrađeni profesori koji su svoj celokupni dosadašnji rad posvetili razvoju ove struke u našoj zemlji. Prof. dr Goranu Vujiću uručena je Nagrada za posebne zasluge u osnivanju i razvoju Departmana, a prof. emeritus dr Mirjani Vojinović-Miloradov Nagrada za životno delo i doprinos u ovoj oblasti.

Prof. emeritus Vojinović-Miloradov ovom prilikom navodi da je i dalje aktivna na doktorskim i master studijama na FTN-u i da joj najveće zadovoljstvo pričinjava da uči nove generacije naših inženjera. „Ja i dan danas nalazim jednu veliku radost i zadovoljstvo u radu jer uvek mogu nešto da naučim, svakoga mogu nešto da naučim, posebno mlade i zaista sam emotivno i duboko dirnuta ovom nagradom", ističe prof. emeritus Vojinović-Miloradov.

Uoči nedelje obeležavanja svog jubileja Departman je organizovao niz aktivnosti koje uključuju i humanitarnu akciju „Budi human, recikliraj i ne bacaj“ u okviru koje su studenti i zaposleni prikupili veliki broj knjiga i igračaka, kao i garderobu koja je donirana Svratištu za decu i mlade u Novom Sadu i Prihvatilištu za decu „Sigurna dečija kuća“.
 

Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.