Tim studenata FTN-a i Filozofskog fakulteta predstavljaće UNS u Pekingu


09.12.2019. - 14:52

Internacionalno studentsko takmičenje „Design For Future Education – D4FE“ održano je na Fakultetu tehničkih nauka u organizaciji Univerziteta u Novom Sadu u saradnji sa Beijing Normal Univerzitetom iz Kine i Univerzitetom Kairouan iz Tunisa, a tema takmičenja su bile inovacije iz oblasti obrazovanja.

Osim na FTN-u, takmičenje se simultano održavalo u Tunisu i Kini gde su studenti, podeljeni u timove, dobili zadatak da u okviru 48 sati osmisle, razviju i prezentuju ideju u formi pokretanja startap kompanije, a pobednički tim iz svake zemlje plasirao se u finale koje će se održati u Pekingu.

Prvo mesto na takmičenju održanom kod nas osvojio je tim studenata sa Filozofskog fakulteta i FTN-a pod nazivom „Pedomation“ u sastavu: Olivera Pavlović, Aleksandar Rajić, Ognjen Obradović, Tamara Dragojević i Jovana Adamov sa idejom objedinjavanja VR tehnologije sa egzoskeletom u svrhu obučavanja studenata medicine pri izvođenju operacije.

Prof. dr Bojan Lalić, direktor Departmana za industrijsko inženjerstvo i menadžment istakao je da je ovo takmičenje bilo veoma značajno ne samo za naše studente, nego i za sve nas koji smo učestvovali u organizaciji, s obzirom na to da smo imali priliku da čujemo i vidimo odlične ideje, a takođe da simultano pratimo šta se dešava kod kolega u Tunisu i Kini.

„Studentima su kroz takmičenje na raspolaganju bili stručni mentori koji su pomagali u validaciji samih ideja, razvijanju biznis plana i načinu prezentovanja pred žirijem. Tokom samog takmičenja organizovana su uključenja uživo i omogućena je interakcija između takmičara iz sve tri zemlje, gde su učesnici razmenjivali svoje ideje i utiske“ – objasnio je prof. Lalić.

Navedeno takmičenje predstavlja nastavak višegodišnje intenzivne i plodonosne saradnje Univerziteta u Novom Sadu, FTN-a i Beijing Normal Univerziteta (BNU) u okviru koje su realizovane brojne aktivnosti u oblasti istraživanja i razvoja u polju obrazovnih tehnologija. Između UNS-a i BNU-a potpisan je Memorandum o razumevanju na osnovu koga će se osnovati zajednička Laboratorija za obrazovne tehnologije budućnosti. Takođe, pored velikog broja poseta koje su realizovane između naših i kineskih profesora, BNU je učestvovao i u događaju Winter Academy „Doing Business in China“, koji DIIM tradicionalno organizuje za studente FTN-a.
 

  • Nije moguće prikazati sliku.
  • Nije moguće prikazati sliku.