Svečano otvoren XIX Međunarodni simpozijum ENERGETSKA ELEKTRONIKA – Ee2017


19.10.2017. - 13:46 

U Centralnoj zgradi Univerziteta u Novom Sadu danas je svečano otvoren XIX Međunarodni simpozijum ENERGETSKA ELEKTRONIKA Ee2017 koji se održava od 19. do 21. oktobra 2017. godine i koji tradicionalno okuplja mnogobrojne eminentne stručnjake u oblasti energetske elektronike.

Prodekan za finansije i razvoj Fakulteta tehničkih nauka i predsedavajući simpozijuma prof. dr Vladimir Katić predstavio je istorijat ovog skupa i naveo da na Ee2017 učestvuju stručnjaci iz skoro 30 zemalja sveta kao što su Danska, Estonija, Francuska, SAD, Turska, Nemačka, Grčka, Velika Britanija, Iran, Kina, Italija, Rusija, Makedonija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i mnoge druge.

Na svečanom otvaranju obratili su se i prorektor Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Saša Orlović, dekan Fakulteta tehničkih nauka prof. dr Rade Doroslovački, predsednik naučnog veća Elektrotehničkog instituta “Nikola Tesla” dr Aleksandar Nikolić, potpredsednik IEEE Serbia and Montenegro Section doc. dr Boris Dumnić i potpredsednik IEEE Power Electronics Society prof. dr Frede Blaabjerg  koji su ujedno primili i zahvalnice konferencije Ee2017. Konferenciju je zvanično otvorio prof. dr Dushan Boroyevich sa Virginia Tech-a iz Sjedinjenih Američkih Država koji je počasni član Društva za energetsku elektroniku.

Simpozijum se održava u organizaciji Društva za Energetsku elektroniku, Instituta "Nikola Tesla" iz Beograda, Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada i Univerziteta u Novom Sadu pod potkroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naucnoistrazivačku delatnost i Srpske akademije nauke i umetnosti. Sponzori su IEEE – Power Electronics Society, IEEE – Industrial Electronics Society, IEEE - Serbia and Montenegro Section, Joint Chapter - Power Electronics, Industrial Electronics & Industry Applications Society, European Power Electronics and Drives Association i European Center for Power Electronics, a događaj je podržan od strane kompanije Typhoon HIL, Centra za obnovljive izvore i kvalitet električne energije (FTN) i JP Transnafta.

Cilj Simpozijuma je da obezbedi forum za prezentaciju i diskusiju vrhunskih rešenja u energetskoj elektronici i pridruženim oblastima. Potrebno je da referati nisu bili ranije publikovani a da predstavljaju rezultate teorijskog i eksperimentalnih istraživanja kao i rezultate primene razvijenih metoda u inženjerskoj praksi, prezentacije praktičnih rešenja i uređaja, iskustva iz eksploatacije, itd.

Tematske oblasti o kojima će se govoriti u narednih nekoliko dana su:

- Energetski pretvarači i uređaji;
- Automobilski i elektromotorni pogoni;
- Električne mašine;
- Upravljanje i merenje u energetici;
- Energetska elektronika u telekomunikacijama;
- Kvalitet električne energije;
- Obnovljivi i distribuirani izvori energije.
 

Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.