Naučnopopularna tribina: Nove tehnologije za četvrtu industrijsku revoluciju


13.05.2017. - 17:36 

Pozivamo Vas na naučnopopularnu tribinu "Nove tehnologije za četvrtu industrijsku revoluciju" prof. dr Alekseja Umnova, direktora Laboratorije za fizičke osnove i tehnologiju bežičnih mreža, Univerzitet Lobačevski, koje će se održati u nedelju, 14.05.2017. u okviru Festivala nauke i obrazovanja sa početkom u 10.00č u zgradi Rektorata.

Mogućnosti Interneta stvari za nove vrste proizvoda

Predavanje  sadrži pregled trenutnog stanja u oblasti Interneta stvari. Prvi deo predavanja obuhvata istoriju Interneta stvari: predviđanja Nikole Tesle za Internet stvari iz 1926. godini; preduslovi za pojavu Interneta stvari u 20. veku (radio tehnika, digitalne komunikacije, računari i integrisanje pomenutih tehnologija); RFID; bežične senzorske mreže; klaud tehnologija; analize velikog skupa podataka.

U drugom delu predavanja daje se savremena definicija Interneta stvari kao mreže koja objedinjuje virtuelne objekte i slike stvarnih inteligentnih objekata. Predavanje sadrži i pregled osnovnih savremenih tehnologija, koja definiše funkcionalnost Interneta stvari, daje se procena veličine tržišta Interneta stvari i precizno se definišu konkretni segmenti tržišta. Činjenice koji su prezentiraju u ovom predavanju su zasnovani na konceptu četvrte industrijske revolucije.

U trećem delu predavanja se navode primeri primena Interneta stvari u raznim oblastima (proizvodnja, pametne kuće, zdravstvena zaštita, sport, ...).

U četvrtom delu predavanja akcenat je dat na mogućnostima Interneta stvari u obrazovanju, a kao primer se navodi projekat ECOIMPACT u sklopu evropskog programa Erazmus+, gde Univerzitet Lobačevski aktivno učestvuje u sprovođenju pomenutog programa.

U petom delu predavanja diskutuje se o proizvođačkoj revoluciji i njenom uticaju na ekonomske i društvene procese u modernom društvu.

Biografiju prof. dr Alekseja Umnova možete pogledati u prilogu.