6. Međunarodno savetovanje „U susret humanom gradu”


27.03.2017. - 13:09 

Departman za saobraćaj organizuje šesto međunarodno savetovanje „U susret humanom gradu’’ Inteligentna mobilnost - sinergija između održive mobilnosti i novih tehnologija, koje se održava 26. i 27.10.2017.  tradicionalno u Novom Sadu.

Od prve inicijative za održavanje ovog skupa proteklo je deset godina zbog čega se ovogodišnje savetovanje obeležava kao jubilarno. Zahvaljujući nesebičnoj podršci kolega iz zemlje, regiona i šire, ovaj događaj okuplja naučnu i stručnu javnost, donosioce odluka i krajnje korisnike u cilju rešavanja zajedničkog problema urbane mobilnosti i zajedničkog nastupanja pred novim izazovima.

Ovogodišnje savetovanje ima za cilj podsticanje novih suočavanja sa savremenim izazovima i pokretanje zajedničke inicijative koje će voditi ka novoj dimenziji planiranja i bržoj afirmaciji „pametne mobilnosti” u gradovima jugoistočne Evrope.

Primena savremenih tehnoloških inovacija je u protekloj deceniji ekspandirala upravo u oblasti saobraćaja menjajući zahteve za putovanjima i mere upravljanja sistemom saobraćaja. Cilj nam je da na ovogodišnjem savetovanju zajedno pokušamo da nađemo odgovore na pitanja: Na koji način prilagoditi lokalnim uslovima, opravdati, ubrzati i institucionalizovati uvođenje pojedinih tehnoloških inovacija, regulativnih i ekonomskih mera? Koje su njihove prednosti i kakvi su im nedostaci? Kako sistem obrazovanja prilagoditi intezivnim promenama? Kako podstaći razvoj i konkurentnost ekonomije u ovoj oblasti u gradovima jugoistočne Evrope?

Ovog puta želimo da pokažemo da „pametan grad” podrazumeva „inteligentnu mobilnost” sa svim aspektima održivosti. Ona je preduslov ekonomskog prosperiteta, socijalne ravnopravnosti i kvaliteta životne sredine.

Organizatori:
- Univerzitet u Novom Sadu, Fakultet tehničkih nauka, Departman za saobraćaj
- Autonomna Pokrajina Vojvodina – Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj
- Udruženje “Humani Grad” Novi Sad.

Glavni pokrovitelji:
- Autonomna Pokrajina Vojvodina – Skupština Autonomne Pokrajine Vojvodine
- Grad Novi Sad.

Za više informacija posetite internet sajt.
Za preuzimanje dokumenta u kom se nalazi Prva informacija za učesnike savetovanja kliknite na sledeći link.