Osnivanje MikroTik akademije


21.02.2017. - 13:00 

Fakultet tehničkih nauka osnivanjem MikroTik akademije postao je učesnik Mikrtotik Academy programa. Mikrotik akademija FTN omogućiće studentima FTN-a obuku i sticanje prepoznatljivog industrijskog MTCNA (MikroTik Certified Network Associate) sertifikata.

MikroTik je kompanija koja proizvodi hardver i softver za računarske mreže. Posebno se ističu ruteri, Wi-Fi bežična rešenja i operativni sistem MikroTik RouterOS. Poslednjih godina i velike kompanije (npr. Telekom Srbija i Elektroprivreda Srbija) oslanjaju svoje poslovanje na MikroTik proizvode. Takođe, sve je veća zainteresovanost inženjera i tehničara koji održavaju računarske mreže za dobijanje nekog od sedam MikroTik sertifikata koji garantuju znanje neophodno za vrhunske administratore računarskih mreža.   

U organizaciji Katedre za telekomunikacije i obradu signala, tokom 2016. godine, sertifikovani Mikrotik trener Sašo Jordaki održao je obuke za MikroTik trenere. Sedmoro zaposlenih sa FTN-a (petoro sa Katedre za telekomunikacije i obradu signala i dvoje iz Službe održavanja mreža i računara FTN-a) dobilo je sertifikate MTCNA (MikroTik Certified Network Associate) i MTCRE (MikroTik Certified Routing Engineer). Oni su time stekli uslove da postanu treneri MikroTik akademije, a FTN je stekao uslov da postane MikroTik akademija. MikroTik je donirao opremu i softver koji su potrebni za organizovanje obuka.

Uslovi pod kojima će MikroTik akademija FTN organizovati MTCNA obuke za studente FTN-a biće uskoro poznati.

Zainteresovani mogu poslati svoje podatke (ime, broj telefona i e-mail adresu) na adresu mikrotik.ftn@uns.ac.rs