Poseta ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladena Šarčevića


01.02.2017. - 07:53 

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević razgovarao je juče u Novom Sadu sa Dušanom Nikolićem rektorom Univerziteta u Novom Sadu, dekanom Fakulteta tehničkih nauka, predstavnicima pokrajinske i gradske vlasti o izgradnji Naučno- tehnološkog parka u Novom Sadu.

„U razvoju visokog obrazovanja i nauke važnu ulogu imaju naučno tehnološki parkovi i trebalo bi da ih ima mnogo više“,  rekao je ministar Šarčević i dodao da projekat može da računa na punu podršku Ministarstva i ministarskog tima za razvoj IT sektora.

U toku je druga faza izgradnje Naučno-tehnološkog parka u Novom Sadu koji se finansira sredstvima Fakulteta tehničkih nauka i Evropske investicione banke, dok je deo zemljišta obezbedio Grad Novi Sad. Arhitektonskim rešenjem predviđeno je da se park u obliku broda prostire na 26.000 kvadrata, od kojih bi 10.000 zadržao Fakultet. Predstavljajući projekat prof. dr Srđan Kolaković, predsednik Odbora za izgradnju parka, rekao je da je 16.000 kvadrata namenjeno kompanijama koje bi prostor dobijale u zakup na 20 godina i to u sivoj fazi gradnje, kako bi unutrašnjost prilagodile potrebama.

Direktorka Naučno-tehnološkog parka „Beograd“ Gordana Danilović Grković ponudila je pomoć pri izradi narednih faza koje se tiču osnivačkog akta parka i uslova pod kojima će kompanije dobijati prostor na korišćenje.

Na sastanku sa dekanom Fakulteta tehničkih nauka istaknuta je važnost razvoja IT sektora i povećanje broja studenata na IT smerovima.  Dekan Rade Doroslovački rekao je da se fakultet suočava sa nedostatkom prostornih kapaciteta jer je dupliran broj studenata na IT smerovima, a da je u tekućoj akademskoj godini na te smerove upisano čak 800 studenata.

Ministar Šarčević je ponovio da je razvoj IT sektora od velike važnosti za privredu i napredak Srbije i da su upravo zbog toga Akcionim planom predviđena i određena ulaganja  koja će najpre biti usmerena na kapacitete Beograda, Novog Sada i Niša.


Preuzeto sa sajta Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.
 

  • Nije moguće prikazati sliku.
  • Nije moguće prikazati sliku.