Istraživanje globanog tehnološkog trenda INTERNET OF THINGS - ADVANTAGE projekat (VIDEO)


11.05.2016. - 16:12 

Jedina dilema, koja se postavlja pred mlade istraživače na projektu ADVANTAGE iz poziva FP7 Evropske Komisije, je da li će posle završetka učešća svoju karijeru usmeriti u akademskom pravcu na nekom od univerziteta ili instituta, ili će stečena znanja iskoristiti u nekoj od većih kompanija koje u svom sastavu imaju sektore za istraživanje i razvoj.

Naime, projekat „Napredne komunikacije i procesiranje informacija u pametnim elektroenergetskim mrežnim sistemima“ - ADVANTAGE pozicirao je Fakultet tehničkih nauka na istraživanje u oblasti telekomunikacija, odnosno novih tehnologija koje bi trebala da usluže „pametne servise“ kao što  su primarno Smart Grid, odnosno pametne elektroenergetske mreže, ali i drugi servisi kao što su pametni gradovi, pametne kuće itd. bazirani na masivnim senzorskim sistemima koji bi u budućnosti trebalo da mere i prate razne parametre.

Projekt podrazumeva angažman 13 mladih istraživača, u formi doktorskih studenata, koji zaposleni na osam institucija partnera, a deo su konzorcijuma, kao i određeni broj partnera, univerziteta odnosno kompanija, u formi „prijatelja“ projekta gde doktorandi mogu da odlaze na višemesečne istraživačke boravke. Prof. dr Dejan Vukobratović, koordinator projekta ispred FTN-a ponosan je jer u ovom veoma značajnom naučnom projektu učestvuju dva predstavnika iz Srbije, jedan iz akademske zajednice i jedan iz industrije.

-Kompletno istraživanje bazirano je na delu globalnog tehnološkog trenda poznatog kao Internet of Things,  koji trenutno predstavlja  najdinamičniju oblast ICT tehnologija u svetu. Projekt je koncipiran kao interdisciplinarni, sa posebnim fokusom na elektroenergetiku i telekomunikacije, i njihov sinhroni rad na unapređenju konvencionalnih elektroenergetskih mreža u „pametne“ mreže.  Smart Grid koncept zahteva sposobnost potrošača da šalju povratne informacije prema proizvođačima energije u formi trenutnog stanja mreže, trenutne potrošnje ali i nekih osnovnih statističkih parametara o ponašanju potrošača, oslanjajući se na postojeće i nove telekomunikacijske tehnologije, pre svega bežične tehnologije kao što su mobilni ćelijski sistemi četvrte i pete generacije – objašnjava prof. Vukobratović i dodaje da učešće na ovom projektu svakako je doprinelo poboljšanju globalne vidljivosti i konkurentnosti FTN-a na evropskoj akademskoj sceni, a kao rezultat se očekuje bolja prohodnost FTN-a  u budućim aplikacijama na razne pozive za finansiranja EU za naučnoistraživački rad.

Lider konzorcijuma ADVANTAGE je Univerzitet u Edinburgu, a osim njih ispred akademske zajednice tu su: Fakultet tehničkih nauka, Univerzitet u Alborgu (Danska), Univerzitet u Sevilji (Španija), istraživački centar CTTC Barselona (Španija), te partneri iz industrije: Flexitricity (V. Britanija), Neogrid Technologies (Danska), DMS Schneider Electric (Srbija). Projekt je počeo u januaru 2014.godine i traje četiri godine, do kraja 2017.godine.

Poslednji sastanak učesnika projekta održan je u Novom Sadu u zgradi Rektorata Univerziteta u Novom Sadu gde su mladi istraživači imali priliku da čuju niz predavanja uticajnih naučnih radnika iz Evrope i SAD, te da u diskusijama sa njima fokusiraju pravce daljeg rada i procene verovatne trendove u predmetnim oblastima.

Više o projektu ADVANTAGE možete pogledati u videu u produkciji Medija centra FTN.

https://www.youtube.com/watch?v=Aw07ModJClU