Univerzitet UN i FTN započeli saradnju


23.10.2007. - 00:00
Prezentacija Otvorenog dana Instituta za životnu sredinu i ljudsku bezbednost Univerziteta Ujedinjenih nacija (United Nations University Institute for Environment and Human Security, UNU-EHS) i početka saradnje sa Fakultetom tehničkih nauka, održana je u ponedeljak , 22.oktobra na FTN-u.

Na prezentaciji su učestvovali rektorka Univerziteta u Novom Sadu, prof. dr Radmila Marinković-Nedučin, dekan FTN-a, prof. dr Ilija Ćosić, prof.dr Mirjana Vojnović-Miloradov, dr Branko Vidicki, zamenik pokrajinskog sekratara za obrazovanje, dr Vesela Radović iz Pokrajinskog sekretarijata za zaštitu i Republičkog ministarstva odbrane, a prisutni su bili i predstavnici drugih fakulteta, struke, gradskih i pokrajinskih nadležnih organa. Univerzitet UN i saradnju sa FTN-om predstavio je dr Dušan Sakulski, sa Univerziteta UN u Bonu, od nedavno i docent na FTN-u.

Hazardne pojave ne priznaju granice između regiona ili pojedinih zemalja. Povećanje učestalosti i inteziteta hazardnih pojava u životnoj sredini, kao što su poplave, suše i klizišta povećalo je i interes u oblasti naučnih istraživanja efekata takvih pojava i rizika koje nose. Zato je saradnja između visokoobrazovnih i istraživačkih institucija u toj oblasti imperativ. To je bio osnovni motiv za uspostavljanje saradnje između Instituta za životnu sredinu i ljudsku bezbednost Univerziteta Ujedinjenih Nacija (UNU-EHS) i Fakulteta tehničkih nauka (FTN).

Saradnja Univerziteta UN u Bonu i FTN podrazumeva zajednička istraživanja iz oblasti uticaja degradacija životne sredine na ljudsku bezbednost, kreiranje novih nastavnih planova i programa u oblasti visokoškolskog obrazovanja iz tog domena i zajednički rad na projektima, čiji rezultati doprinose smanjenju rizika izazvanih hazardnim pojavama u ovom regionu.