14 Međunarodno takmičenje Hard i Soft


04.06.2007. - 00:00
Ekipa studenata sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu (studenti sa Elektrotehnike i računarstva) je osvojila 3 mesto na 14 Međunarodnom takmičenju “Hard & Soft”, Suceava, 21-26.maj 2007.

Ove godine se takmičilo 14 ekipa iz celog sveta.
Pod vođstvom prof. dr Miloša Živanova sa Katedre za elektroniku, formirana je ekipa za ovo takmičenje u sastavu:
1. Vladimir Milosavljević
2. Vladimir Rajs,
3. Aleksandar Sabo
4. Siniša Cvijanović,
Vodja ekipe bio je Radak Jovan, stipendista ministarstva za nauku sa Katedre za elektroniku, Departmana za energetiku, elektroniku i telekomunikacije. Kao deo ekipe su išli i Živorad Mihajlović, stipendista ministarstva za nauku i Varga Žolti.
Kao član studentske ekipe trebao je da putuje i Darko Filipović, koji nije mogao da dobije vizu iz formalnih razloga. On je bio u stalnom kontaktu sa ostalim delom ekipe.
Studenti su pokazali izuzetan napor, tako da rezultat nije izostao.
Zadatak je ove godine bio veoma složen (možete pogledati kompletan tekst zadatka u prilogu).
Naši studenti su rešili oko 90% postavljenog zadatka.
Zadatak se sastojao u primeni DSP Analog Devices za obradu tona i slike pod nazivom “Blackfin” 533. Korišćen je razvojni sistem BF533 kit lite. Zadatak se sastojao iz tri dela:
1. Trebalo je normalan ljudski govor digitilazivoti, zatim modulisati neke efekte, tako da bi se na izlazu dobila distorzija slično govoru “vanzemaljaca”
2. Trebalo je napraviti EKG uređaj, snimiti signal, obraditi i preko procesora ili racunara prikazati na ekranu.
3. Trebalo je na osnovu pokreta tela (ruku i nogu) obraditi sliku i napravi lajt sou.
Takodje su dobili sistem za indentifikaciju, koji je imao svoju karticu, i manji procesor, koji je trebao da prepozna karticu, očita indentifikacione podatke i da to pošalje u računar. Na primer karticu pacijenta koji dolazi da snimi EKG.
Naši studenti su rešili zadatke pod 1. i 2. kompletno, a zadatak pod rednim brojem 3. oko 90%. Takodje su rešili i problem sa indentifikacijom i komunikacijom sa računarem.
Na slikama je prikazan deo atmosfere sa takmičenja.
Takmičenje pomažu FTN, Pokrajinski sekreterijati za nauku i obrazovanje, kao “NIS-GAS”.
Prof. dr Miloš Živanov