Odbranjen prvi Diplomski – master rad na Fakultetu tehničkih nauka


07.06.2006. - 00:00
Na Fakultetu tehničkih nauka na odseke za građevinarstvo je odbranjen prvi Diplomski – master rad.

Student Željko Žugić je prvi odbranio Diplomski – master rad na FTN-u, kod mentora prof. dr Vlastimira Radonjanina sa temom “Procena stanja i sanaciono rešenje televezijskog tornja Iriški Venac na Fruškoj gori”.

Komisija sa ocenu i odbranu diplomskog – master rada je bila :
prof. dr Ilija Kovačević, predsednik komisije
prof. dr Mirjana Malešev, član komisije
prof. dr Dušan Kovačević, član komisije

Tekst preuzet iz novosti dana 09.06.2006.

ŽELJKO ŽUGIĆ, PRVI U REGIONU DIPLOMIRAO PO BOLONJSKOJ KONVENCIJI

DESETKE PRE ROKA
Prosek ocena 9.40, a za diplomski rad koji može da se primeni u praksi dobio čistu desetku

NOVI SAD – Željko Žugić 23-godišnji Beograđanin, diplomirao je na odseku za građevinarstvo Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, kao prvi student u regionu u skladu s odredbama Bolonjske deklaracije sa prosekom 9.40! Stekao je zvanje diplomiranog inženjera – mastera za procenu stanja, sanacije i održavanje građevinskih objekata. Diplome pride – za najboljeg studenta na građevinskom odseku FTN-a i Univerziteta u Novom Sadu za postignute uspehe tokom studija.
Uz sve to, postavio je i rekord po brzini studiranja na tom Fakultetu, jer je diplomirao pre roka. Završio je fakultet za 4,5 godine, a prosek studiranja je 11 godina, što FTN svrstava u red najtežih fakulteta na Novosadskom Univerzitetu.
I ne samo to. Tema njegovog diplomskog rada „Procena stanja i sanaciono rešenje televizijskog tornja na Iriškom vencu na Fruškoj Gori, oštećenog prilikom bombardovanja 1999. godine“, može da bude osnova za izradu čitave rekonstrukcije. Jer, diplomski teoretski deo i sam rad, uradio je besprekorno i pred četvoročlanom komisijom, odbranio ga – čistom desetkom. – Rađena su laboratorska ispitivanja materijala oštećenog tornja, zahvaljujući mojim profesorima, kako bi se ustanovilo da li su ispunjeni predviđeni uslovi za popravku, ili toranj mora da se ruši.Takođe, proračun konstrukcije na dejstvo vetra i zemljotresa, u kojem smo u potpunosti koristili evropske standarde (evro kod), kao i ostala ispitivanja, ukazuju da moj diplomski rad može da posluži kao smernica za izradu generalnog projekta sanacije – kaže Žugić, koji je, kao ideju , napravio i nacrt restorana sa vidikovcem na toranju. – Postavio sam osnovne, i iskreno, želeo bih da budem deo tima i da učestvujem u renoviranju tornja ako do toga dođe.
Žugić naglašava da bi rekonstrukcija iziskivala posebnu mehanizaciju i uslove rada na 160 metara, koliko je visok toranj. Njegov diplomski rad satkan je od proračuna, dijagrama, grafikona, prikaza, tabela… na 400 stranica, a uložio je četiri meseca rada. – Veliku zahvalnost dugujem mojim profesorima, profesoru dr Vlastimiru Radonjaninu, profesoru dr Iliji Ćosiću i profesoru dr Iliji Kovačeviću koji su pokrenuli, podržali celu priču i projekat i obezbedili sve uslove, potrebne pravne odredbe da bi se u tom radu ispoštovala Bolonjska konvencija – zaključio je Žugić

PRAKSA U MOSKVI

U izradi diplomskog rada, Žugiću su pomogli i stručnjaci iz RTV Novi Sad, koji su mu omogućili uvid u projektnu dokumentaciju. Osim toga, Žugić je „pekao zanat“ i u Rusiji, gde je bio na praksi. – Prošlog sam leta imao praksu u našoj građevinskoj firmi koja u Moskvi gradi najsavremenije stambene objekte u svetu, kompleksu u koji bi trebalo da se useli i ruski premijer. Znanja stečena tamo, na licu mesta mnogo znače – kađe Žugić i ističe da će na jesen nastaviti školovanje kao polaznik trogodišnjih doktorskih studija, po bolonskoj konvenciji.

S. Bajić

Preuzeto iz ’’Večernjih novosti’’
Petak, 09. jun 2006.