Predmet: Programiranje i programski jezici (06 - H207)


Osnovne informacije

KategorijaNaučno-stručni
Naučna oblastElektrotehničko i računarsko inženjerstvo
MultidisciplinarnaNe
ESPB5
Matične organizacione jedinice predmeta

Odsek za primenjene računarske nauke i informatiku
Program predmeta

Program se primenjuje od 01.10.2007..

Ovladavanje osnovnim programskim veštinama na primeru programskog jezika C.
Stečena znanja i veštine koristi za rešavanje problema iz osnovne struke, samostalno ili u grupi.Modelovanje rešenja problema primenom strukturiranih tehnika, strukturiranje podataka posebno na nivou bitova, razvoj detaljnog rešenja, kodiranje rešenje na programskom jeziku C, aktivno učestvovanje u softverskim razvojnim timovima negujući softverski inženjering.
Faze razvoja programa jednostavnog ponašanja. Generacije programskih jezika i stilovi. Razvoj i izvršavanje C programa. Osnovna struktura C programa: alfabet, identifikatori, pretprocesorske direktive, deklaracije konstanti, tipova i promenljivih. Tipovi podataka C jezika: skalari, indeksirani tipovi i slogovi/strukture. C operatori, izrazi i upravljačke strukture. C funkcije, rekurzije i makroi. Standardne funkcije ulaza i izlaza. Rad sa C datotekama, tekstualnim i binarnim.
Predavanja, računarske vežbe, konsultacije. Gradivo predmeta je organizovano u 2 celine koje se proveravaju u formi 2 testa tokom predavanja. Na vežbama se kreiraju C programi koji koriste statičke i dinamičke struktur podataka čiji se kvalitet vrednuje. Uspešno rešene vežbe su uslov za izlazak na ispit. Ispit se polaže u pismenoj formi. Osvojeni bodovi sa ispita, testova i obaveza sa vežbi se sabiraju formirajući konačnu ocenu..
AutoriNazivGodinaIzdavačJezik
Dragan IvetićStrukturirani pristup programiranju: inženjering, algoritmi i programski jezici Paskal i C2005FTNSrpski jezik
Predmetna aktivnostPredispitnaObaveznaBroj poena
Složeni oblici vežbidada50.00
Testdada10.00
Testdada10.00
Teorijski deo ispitaneda30.00
Ime i prezimeVid nastave
Nedostaje slika

Dragan dr Dinu
Vanredni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Ivetić dr Dragan
Redovni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Adamović Milan

Računarske vežbe