Predmet: Energetska efikasnost (12 - M3494)


Osnovne informacije

KategorijaTeorijsko-metodološki
Naučna oblastTermoenergetika
MultidisciplinarnaNe
ESPB7
Matične organizacione jedinice predmeta

Departman za energetiku i procesnu tehniku
Program predmeta

Program se primenjuje od 05.10.2012..

Rastući značaj energetike kao privredne oblasti i njen veliki negativni uticaj na životnu sredinu nametnuo je potrebu znatno šireg i drugačijeg pristupa. Jedna od najdelotvornijih mera ka smanjenju potrošnje primarne energije je upotreba tehnoloških unapređenja energetskih sistema i razvoj novih procedura za upravljanje i kontrolu energetskih tokova. U okviru ovoga predmeta energetska efikasnost se izučava kao sredstvo za smanjenje potrošnje energije i emisije štetnih gasova.
Energetsku efikasnost treba shvatiti kao skup organizovanih aktivnosti koje se sprovode unutar granica definisanog energetskog sistema sa ciljem smanjenja potrošnje ulazne energije, emisija štetnih gasova i troškova za energiju, pri nepromenjenom stepenu obavljanja usluga ili stvaranja nove vrednosti u proizvodnom procesu unutar definisnog sistema. Iz same definicije se nazire i složenost problema koja nastaje iz potrebe povezivanja ljudi, procedura i tehnologija, kako bi se postigla konzistentna i trajna poboljšanja energetske efikasnosti. U okviru ovoga predmeta studenti će upoznati sve tehničke ali i netehničke aspekte energetske efikasnosti.
Značaj upravljanja energijom i racionalnog korišćenja energije; Definisanje energetskih tokova; Veza energetike i proizvodnje; Energetski pokazatelji i energetski profili proizvodnje i potrošnje energije; Energetski zakoni i standardi koji utiču na korišćenje energije; Indikatori za ocenu efikasnosti potrošnje energije; Praćenje energetske potrošnje. Analiza energetske efikasnosti u industriji (kotlovska postrojenja; parna i/ili toplovodna distributivna mreža i krajnji korisnici; rashladni i sistemi komprimovanog vazduha; električni sistemi) i zgradarstvu (analiza karakteristika objekata, sistema KGH; električnih potrošači) Mere uštede energije: tehničke (povećanje energetske efikasnosti uređaja, korišćenje otpadne toplote; rekuperatori; akumulatori toplotne energije ...) i organizacione (upravljanje energijom; timska podrška i značaj hijerarhijski definisanih obaveza i aktivnosti; svesnost i motivacija zaposlenih; iniciranje i podsticanje predloga za racionalno korišćenje energije).
Predavanja i vežbe. Konsultacije. Ispit se izvodi u pismenoj formi i predstavlja kombinaciju teoretskih pitanja i računskih zadataka.
AutoriNazivGodinaIzdavačJezik
Gvozdenac, D., Gvozdenac-Urošević, B., Morvaj, Z.Energetska efikasnost2012FTN Izdavaštvo, Novi SadSrpski jezik
Morvay Z., Gvozdenac D.Applied Industrial Energy and Environmental Management2008John Wiley & Sons - IEEE pressEngleski
Eastop T.D., Croft D.R.Energy Efficiency (for Engineers and Technologists)1990Longman Scientific & TechnologicalEngleski
Predmetna aktivnostPredispitnaObaveznaBroj poena
Prisustvo na vežbamadada5.00
Pismeni deo ispita - kombinovani zadaci i teorijaneda70.00
Prisustvo na predavanjimadada5.00
Seminarski raddada20.00
Ime i prezimeVid nastave
Nedostaje slika

Spasojević dr Momčilo
Vanredni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Gvozdenac Urošević dr Branka
Redovni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Munćan Vladimir
Asistent-master

Auditorne vežbe
Nedostaje slika

Pilić dr Vladimir
Asistent sa doktoratom

Auditorne vežbe