Predmet: Solarne i hibridne elektrane (06 - EOS25)


Osnovne informacije

KategorijaStručno-aplikativni
Naučna oblastEnergetska elektronika, mašine i pogoni
MultidisciplinarnaNe
ESPB7
Matične organizacione jedinice predmeta

Departman za energetiku, elektroniku i telekomunikacije
Program predmeta

Program se primenjuje od 01.10.2009..

Cilj predmeta je da studenti steknu osnovna znanja iz principa rada i eksploatacije obnovljivih izvora energije, pre svega sunčeve energije i energije vetra. Studenti će se upoznati sa principima i tehnologijom dobijanja električne energije pomoću solarnih fotonaponskih postrojenja i vetroelektrana, a posebno u svetlu raspoloživih potencijala u Srbiji.
1. Upoznavanje studenata sa globalnim i lokalnim tehnički iskoristivim potencijalima energije solarnog zračenja i energije vetra i značaja eksploatacije ovih izvora u cilju zaštite životne sredine. 2 .Razumevanje principa i tehnologija dobijanja električne energije pomoću solarnih fotonaponskih postrojenja i vetroelektrana. 3. Osposobljavanje studenata za planiranje, održavanje i integraciju u elektroenergetski sistem solarnih (fotonaponskih) i hibridnih elektrana.
Uloga sunca i vetra u energetskom snabdevanju. Energetski kapacitet sunca – prirodni i tehno-ekonomski potencijal. Iskustva vodećih zemalja u Evropi i svetu u korišćenju energije sunca i vetra. Solarna energija. Osnovne veličine koje karakterišu solarnu energiju. Potencijal solarne energije u svetu i u Srbiji. Osnovi fotonaponskih sistema i solarnih kolektor. Solarne elektrane. Snaga vetra. Vetropotencijal u svetu i Srbiji. Osobine vetra kao primarnog izvora električne enrgije. Hibridne elektrane. Opis i rad hibridne elektrane. Izbor mesta rada hibridne elektrane.
Teorijski aspekti će biti izlagani na predavanjima. Rešavanje problema i metode projektovanja će biti rađene na auditornim vežbama. Samostalni rad studenata će biti iskazan kroz izradu seminarskog rada.
AutoriNazivGodinaIzdavačJezik
Pavlović Tomislav, Čabrić BranislavFizika i tehnika solarne energetike2006Građevinska knjigaSrpski jezik
OEBSLIBER PERPETUUM, Knjiga o potencijalima obnovljivih izvora energije u Srbiji i Crnoj Gori2004OEBS Misija u Srbiji i Crnoj GoriSrpski jezik
Gilbert M. Masters Renewable and Efficient Electric Power Systems2004John Wiley & SonsEngleski
Predmetna aktivnostPredispitnaObaveznaBroj poena
Testdada10.00
Testdada10.00
Domaći zadatakdada5.00
Domaći zadatakdada5.00
Pismeni deo ispita - kombinovani zadaci i teorijaneda30.00
Kolokvijumdada20.00
Kolokvijumdada20.00
Ime i prezimeVid nastave
Nedostaje slika

Marčetić dr Darko
Redovni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Čorba dr Zoltan
Vanredni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Popadić dr Bane
Docent

Auditorne vežbe