Predmet: Tehnologije rukovanja materijalom (17 - II1013)


Osnovne informacije

KategorijaNaučno-stručni
Naučna oblastProizvodni i uslužni sistemi, organizacija i menadžment
MultidisciplinarnaNe
ESPB6
Matične organizacione jedinice predmeta

Departman za industrijsko inženjerstvo i menadžment
Program predmeta

Program se primenjuje od 18.10.2012..

Obrazovni cilj koji se želi ostvariti je ovladavanje osnovnim znanjima o tehnologijama rukovanja materijalom u proizvodnim i uslužnim sistemima, kao i o komponentama kojima se one realizuju. Cilj predmeta je da diplomirani inženjer industrijskog inženjerstva stekne kompetencije za projektovanje i primenu sistema za rukovanje materijalom i time učestvuje u procesima rada u okviru funkcije proizvodnja, razvoj i upravljanje sistemom.
Studenti koji odslušaju predmet i polože ispit su osposobljeni da definišu zahteve za rukovanje materijalom, koncipiraju sistem za rukovanje materijalom, da odaberu adekvatnu opremu za njega i da analziraju postojeći sistem rukovanja materijalom u preduzeću. Diplomirani inženjer industrijskog inženjerstva stiče kompetencije za projektovanje i analizu sistema rukovanja materijalom uz primenu savremenih projektantskih alata.
Definicija i podela sistema za rukovanje materijalom (RM). Rukovanje materijalom na radnom mestu. Funkcije i objekti rukovanja materijalom na radnom mestu. Klasifikacija predmeta rada. Spremišta sa uređajima za doturanje. Pozicioniranje i orijentacija predmeta rada. Odmeravanje i doziranje. Formiranje izlaznih nizova. Hvataljke. Transport. Skladištenje. Faze toka materijala. Struktura sistema za rukovanje materijalom. Kvalitet funkcionisanja sistema za RM: transportni učinak, transportni rad, vremenski učinak, teretni učinak. Vreme transporta. Transportni ciklus. Troškovi RM. Podsistemi sistema za RM. Izbor sredstava za RM. Automatizacija sistema za RM.
Nastava na predmetu obuhvata predavanja sa primerima primene sistema za rukovanje materijalom na radnom mestu kao i u transportnim i skladišnim funkcijama u proizvodnim i uslužnim sistemima i auditorne vežbe u okviru kojih se na primerima razrađuju pojedine teme sa predavanja. Celokupne vežbe se odvijaju uz pomoć računara. Ispit se polaže tako što se prvo uradi i odbrani seminarskii rad koji je preduslov za polaganje završnog ispita a završni ispit se polaže testom iz teorije.
AutoriNazivGodinaIzdavačJezik
Dragan Šešlija, Slobodan Dudić, Jovan ŠulcNapredne tehnologije rukovanja materijalom (skripta)2018FTN Novi SadSrpski jezik
Sule, D.R.Manufacturing Facilities : Location, Planning and Design1988PWS Publishing Company, BostonEngleski
David E. MulcahyMaterials Handling Handbook1999McGraw-Hill Publishing Company USAEngleski
Predmetna aktivnostPredispitnaObaveznaBroj poena
Predmetni projekatdada40.00
Kolokvijumnene20.00
Prisustvo na laboratorijskim vežbamadada5.00
Prisustvo na predavanjimadada5.00
Teorijski deo ispitaneda50.00
Ime i prezimeVid nastave
Nedostaje slika

Šulc dr Jovan
Vanredni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Dudić dr Slobodan
Redovni profesor

Predavanja
Nedostaje slika

Šulc dr Jovan
Vanredni profesor

Laboratorijske vežbe
Nedostaje slika

Dakić Nikolina
Asistent

Laboratorijske vežbe